Audiojoc

Did you hear that? El primer audiojoc en català

Did you hear that? no és un joc que entri per la vista, de fet, no és un videojoc, sinó un audiojoc, el primer produït a Catalunya i jugable en català.

En una època en la qual predomina la frenesia d’imatges reproduint-se a alta velocitat, en la qual interactuar amb diverses pantalles al dia és el més habitual per a la majoria de la població i en què xarxes socials com Instagram o Tik Tok s’han acabat imposant a Facebook, la proposta que ens ofereix Did you hear that? representa un autèntic xoc, si més no d’entrada, per a qualsevol consumidor de videojocs comuns.

La imatge no hi juga cap paper. De fet, aquest és el factor diferencial d’aquesta proposta creada a Catalunya per Carlos Pardo Vimes sota el nom de Vimes Entertainment. Cal destacar que es tracta d’un joc independent, autoproduït i de baix pressupost, fet gairebé tot per una sola persona, o sigui que ningú s’ha d’esperar una gran producció. El trobareu a Steam.

Vídeo promocional del joc

La gràcia de Did you hear that? rau en la seva senzillesa. L’objectiu de l’aventura pot arribar a ser tan simple com anar d’un punt a un altre d’un mapa, salvant obstacles i esquivant enemics. Tot i això, que ningú es confongui, ja que no estem davant un videojoc fàcil.

És més, el fet de jugar sense poder veure absolutament res fa que el procés de posar-s’hi ja sigui complicat de per si. Normalment, l’apartat visual d’un videojoc és un dels primers en els quals ens fixem, pel simple fet que entra directament per la vista. En aquest cas, aquest apartat no existeix, o sigui que l’atractiu s’ha de trobar en altres aspectes de la proposta.

Per tant, es podria dir que el que més crida l’atenció d’aquesta proposta i el que més atrapa posteriorment és el repte d’atrevir-se amb un videojoc sense imatge, i fins i tot el repte de continuar-hi jugant un cop s’ha trencat la barrera de la curiositat, cosa que encara resulta més complicada.

En un joc on el so és tan important, cal posar èmfasi en el fet que es pugui jugar en català. De fet, només està disponible en tres idiomes, sumant el castellà i l’anglès a la llengua del nostre país. Si sempre destaquem i celebrem que el català estigui disponible en els videojocs, en un títol en el qual ens guiem per les indicacions que ens dóna una veu, és especialment agradable que aquesta ens parli en el nostre idioma.

Amb tot, aquest àudiojoc contribueix a desenvolupar dues habilitats humanes: la paciència i l’empatia. En primer lloc, la paciència de repetir, repetir i torna a repetir nivells que semblen impossibles, ja que, sense poder veure l’escenari, es fa molt més complicat ubicar-se al mapa. En segon lloc, l’empatia amb aquelles persones que no hi poden veure, ja que aquest exercici tan senzill i tan complicat a la vegada que ens brinda Did you hear that? és una oportunitat excel·lent per entendre que la vida sense visió genera una gran quantitat de dificultats que la gent que sí que hi pot veure no valora.

Contrariament al que podria semblar, la motivació del seu creador no va sorgir d’una preocupació o interès personal envers l’accessibilitat per a persones cegues, sinó que això va resultar ser un gran valor afegit al repte creatiu: “Un dia, veient una pel·lícula que es diu La casa de las dagas voladoras em va fer pensar en com seria un joc en el qual no poguessis veure res, guiar-te només pel que sents. Vaig pensar que a part d’original podria ser bo perquè persones completament cegues podrien jugar al joc”.

Cal valorar, doncs, molt positivament aquest fet, ja que la immensa majoria de videojocs no contemplen l’opció que persones amb problemes de visió o amb altres tipus de diversitats funcionals puguin jugar-los. Aquestes persones, que representen un percentatge elevat de la població, es veuen privades de gaudir de jugar a videojocs, de manera que propostes com aquesta comencen a obrir camí per facilitar l’accés d’aquest públic a aquest sector i això sempre ha de suposar una gran notícia.