VAG Experience, un nou esdeveniment sobre videojocs a les Terres de l’Ebre

Divendres 4 i dissabte 5 d’octubre Amposta acollirà una sèrie d’activitats sobre el videojoc des d’una perspectiva cultural i per a tots els públics.

El VAG (Video Art Game) Experience és una nova proposta diferent de la resta d’esdeveniments sobre videojocs que es fan a Catalunya i el primer a les Terres de l’Ebre. No es tracta d’una fira de videojocs on es mostren novetats i s’hi fan tornejos, ni conferències orientades als professionals i estudiants del videojoc, sinó un conjunt d’activitats que no són només per a entesos en videojocs: un concert, exposicions, xerrades i tallers que es faran a diversos llocs d’Amposta.

Entre aquestes activitats destaquen la conferència d’Andrew Reinhard, considerat el primer arqueòleg digital de la història, que viatjarà des de Nova York fins a Amposta per relatar el desenterrament de milers de videojocs de la ja desapareguda Atari al desert de Nou Mèxic, i el concert amb projeccions audiovisuals de La Lira Ampostina interpretant la banda sonora de GRIS.

La primera edició del VAG Experience ha volgut abordar la presència de la dona a la indústria. Hi ha xerrades sobre el tema i a l’exposició sobre l’evolució de les consoles i els videojocs des dels 70 —que romandrà oberta fins al gener al Museu de les Terres de l’Ebre— hi ha participat el col·lectiu Retrogaming Ladies, que vol visualitzar les dones destacades de la història del desenvolupament.

Pels estudiants i autodidactes hi ha quatre tallers: de programació, modelatge en 3D, efectes de so i de com contruir una màquina arcade. A més, l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI) de la UB ha muntat una game jam de jocs seriosos. Cal entrada per cada activitat, perquè, tot i que moltes són gratuïtes, les places són limitades. Consulta el programa i aconsegueix les entrades a vag.cat.

Cartell del VAG Experience

“Des del VAG el que volem és que l’esdeveniment no vagi només dirigit a programadors o gamers, per això ja existeixen altres fires molt bones en el sector. Volem que sigui un esdeveniment per a un públic general perquè el que es pretén és visualitzar el videojoc o l’art digital més enllà d’aquesta associació a priori que es fa de videojoc com a cosa dolenta”. Els organitzadors Valentí Garcia, David Romaní i Joan Garcia es van inspirar en una exposició sobre videojocs a una galeria de Londres: “En un principi vam pensar en fer una exposició, un concert, un videomaping i mirar d’incentivar a la gent de les Terres de l’Ebre envers la creativitat i el talent. Vam començar a donar voltes i per reforçar el projecte havíem de pensar a llarg termini i aconseguir teixir una base de professionals i gent interessada en aquest món digital; volíem ser un projecte de futur pel territori.

Un lloc tan rural pot ser un lloc idoni per a desenvolupar projectes sobre aquesta indústria, fent que aquesta es descentralitzi, amb els anys, fora de les grans urbs. De fet, Amposta es troba exactament entre dues ciutats on desenvolupen molts videojocs, Barcelona i València, a una hora i mitja d’aquestes i d’un aeroport internacional com és el del Prat”.

“A llarg termini el VAG pretén impulsar el primer hub tecnològic digital rural del país”

El projecte ha anat creixent amb propostes de gent i institucions, fins al punt que ha estat necessari ampliar l’equip impulsor amb Míriam Torres i Sandra Mora, així com un grup de voluntaris i una comissió de l’Agència de Desenvolupament Local del Montsià que s’ha creat expressament. El VAG s’ha finançat amb el suport d’algunes empreses i d’institucions públiques com l’Ajuntament d’Amposta, la Generalitat o l’ICEC.

Més enllà del VAG Experience, els organitzadors pretenen vertebrar una indústria local: “El que teníem i tenim clar és que el VAG no pot ser un esdeveniment que vagi passant d’any en any i que, entremig, han de succeir coses, com la creació, per exemple, d’equips multidisciplinaris que puguin presentar projectes o desenvolupar-los. A llarg termini el VAG pretén impulsar el primer hub tecnològic digital rural del país, posicionant-lo com un hub tecnològic de referència per a la gran indústria dels videojocs i l’art digital. Amb aquest VAG Experience d’octubre, el que pretenem és posar la primera llavor d’un projecte de futur pel territori, comencem des d’Amposta per expandir els actes a totes les Terres de l’Ebre en les pròximes edicions. Ja estem pensant en els del 2020.”