Dins la casa encantada

El tòpic de la casa encantada o dels horrors és una constant. Tant que Oscar Wilde al segle XIX ja en feia befa a El fantasma de Canterville, amb la família Otis torturant un pobre espectre. Aconseguir fer-nos por és cada vegada més difícil, estem més que immunitzats a les rialles fantasmagòriques, als grinyols a les golfes o a les taques de sang a la catifa. Calen doncs noves fórmules, donar-li la volta per aconseguir suspendre la incredulitat i tocar la fibra que activa els pels de punta. En aquest article de recomanats reunim tres jocs que recorren cases, mansions o castells habitats per algun mal. Abaixeu els llums, apugeu el volum dels altaveus i no us hi poseu gaire còmodes.


Amnesia: The Dark Descent

Frictional Games


La saga Amnesia té una premissa narrativa que condiciona tots els jocs: el protagonista ha patit alguna mena de trauma que desencadena un estat d’amnèsia. A The Dark Descent despertem en el castell medieval de Brennenburg, perdut en alguna zona remota de Prússia. Daniel, el protagonista, només sap que és londinenc, que té un enemic a batre i que algun fenomen ombrívol el persegueix. Armats amb un llum d’oli haurem de procurar que no s’apagui, que el mal no ens enxampi i que el terror no ens faci caure en la bogeria (sí, hi ha un comptador de bogeria). Tot i que gràficament i artísticament inferior al seu predecessor, el joc brilla en la seva narrativa amb reminiscències de Poe i Lovecraft. L’estat d’indefensió constant, la subtilesa de les aparicions del monstre i el component de descoberta d’un passat oblidat converteixen el castell en un espai d’horror gòtic ideal.


Resident Evil: Biohazard

Capcom


Després d’anys de Resident Evil convertit en espectacles d’acció trepidant, pocs podien esperar Biohazard. Capcom abandona l’adrenalina per tancar-nos en una casa claustrofòbica amb una familia de hillbillies, al més pur estil de The Texas Chain Saw Massacre. L’obra aconsegueix reviure l’esperit original de la saga per dur-lo encara més enllà. L’acció deixa pas a l’exploració d’un horror que ha corromput la casa i emmalaltit els seus habitants. Pocs enemics a batre, però tots ells terribles i amb una història macabre al darrera. La descoberta del misteri està ben dosificada i explicada a través dels nostres progressos en el present, però també retrocedint al passat, amb documents, vídeos (que desencadenen flaixbacs) i una amiga que ens contactarà des de l’exterior del petit infern sureny.


Layers of Fear

Bloober Team


L’ànima d’un artista impregna les seves obres, o és a l’inrevés? Aquesta obra ens trasllada a la pell d’un pintor que, com als Amnesia, també ha perdut part dels seus records. L’aventura es situa a la seva pròpia casa, una monumental mansió farcida d’obres sinistres, records i rastres de pintura. Serà a través d’aquestes i dels diferents elements que componen el seu taller, que anirem descobrint el passat obscur i la bogeria de l’artista. L’obra és una travessa psicològica que, tot i abusar de la psicodèlia i de jumpscares de fireta, s’endinsa en l’obsessió que pot arribar a emmalaltir a l’artista i de retruc, a la seva obra.