Com els videojocs ens poden ajudar a passar el confinament

El ludòleg Pedro Guerrero ens explica com els hi podem treure tot el suc possible durant aquests dies.

Després de dues setmanes de confinament, qui més qui menys ja ha trobat la forma de passar el temps i poder suportar millor aquests dies tan complicats. El món del videojoc, sovint estigmatitzat i fins i tot vexat, ha rebut amb els braços oberts milions de nous jugadors i aquells que ja ho eren s’hi han abocat encara més. De fet, el consum de videojocs ha augmentat fins a un 270% en temps de quarantena. 

De totes maneres, si bé és cert que els videojocs ajuden -i molt- en una situació com aquesta, cal saber per quins motius ho fan i de quina manera els hi podem treure encara més suc. És per això que hem consultat al ludòleg i crític de videojocs Pedro Guerrero, que fa xerrades sobre videojocs a instituts i tallers ludificats, com ens poden ajudar i quin ús n’hem de fer en temps de confinament.

En primer lloc, Guerrero considera que la gran diferència entre el videojoc i qualsevol altre tipus d’oci que es pugui consumir aquests dies és que el primer és oci actiu, mentre que la resta és oci passiu. “El videojoc et permet formar part de l’oci, interactuar amb ell, i aquests dies l’activitat és molt important”, explica. 

“Els videojocs són ara mateixa una eina poderosíssima”, afirma Guerrero amb rotunditat. I és més, fins i tot anima a aquells que som videojugadors habituals a “recomanar jocs a amics i endinsar-los en aquest món”, perquè, diu, ara mateix “tenim una gran responsabilitat”. 

Consells per jugar millor

Tot i això, l’ús del videojoc no pot ser qualsevol. Guerrero insisteix en la idea que “no hem de cremar el temps, sinó programar-lo i posar-nos objectius”. És per això que recomana més aviat jocs amb un inici i un final, una aventura, i intentar defugir els jocs de partides ràpides que no arriben enlloc. Si ens agraden els jocs d’esports o tipus MOBA, podem intentar marcar-nos un objectiu com arribar a una determinada categoria.

Segons Guerrero, el més recomanable de tot és “socialitzar a partir dels videojocs”. Per tant, aconsella buscar aventures cooperatives per poder continuar fent coses amb els amics i col·laborar a l’hora d’arribar a un objectiu comú. En aquest sentit, Guerrero ens ofereix possibilitats concretes. Si tenim la sort de poder jugar amb algú al costat, aconsella Spaceteam, Keep talking and nobody explodes i Lovers in a dangerous spacetime. Tanmateix, si hem de jugar en línia de forma cooperativa, recomana Left4dead 2 i Vermintide.

Un altre dels consells de Guerrero és que intentem triar quin joc volem jugar segons les emocions que tinguem. “Evadir-se de la realitat no és res dolent, però quan ho fem, cal que sigui d’una determinada manera”, explica. És per això que hi ha diverses opcions en aquesta direcció. Per exemple, si volem tenir la sensació de prendre el control de la situació, podem triar ser herois d’escenaris apocalíptics a Fallout 4 o a The Last of Us i així “deixar de sentir-nos tan impotents”, diu.

Guerrero també valora la importància dels videojocs a l’hora de fer-nos prendre consciències de coses tan importants com la gestió del perill. XCOM, Darkest Dungeon o Out There són propostes que ens presenten situacions en les quals “decisions amb un 90% d’èxit en qualsevol altre joc ens poden fer perdre un equip sencer o fins i tot la partida”. I si no busquem res més que l’evasió en una aventura, Guerrero recomana viatjar a móns llunyans i èpoques antigues en sagues com Tomb Raider o Assassin’s Creed

En definitiva, els videojocs són una “eina poderosíssima”, com bé diu Guerrero, en qualsevol situació i més el dia d’avui. Ara bé, per no “cremar el temps” senzillament i aconseguir que ens ajudin encara més durant el confinament, cal saber triar què volem que ens aportin segons les nostres emocions i posar-nos objectius per treure tot el suc que ens poden donar.

×
Aquest mes et queden article/s gratuïts. Subscriu-te a Lúdica per tenir accés il·limitat i extres!