No, de moment no hi ha cap Dia Internacional del Videojoc

Des de fa un temps, hi ha qui el 29 d’agost es felicita en ocasió d’un suposat ‘Dia Internacional dels Videojocs’. Però existeix, realment, aquesta celebració? És veritablement oficial aquesta suposada jornada mundial?

Instituir un Dia Internacional —o Mundial— no ho pot fer qualsevol. Precisament, perquè es tracta no només de designar un dia concret, sinó d’aconseguir que aquella jornada sigui reconeguda com a efemèride arreu del món i hi hagi una participació àmplia de persones, organitzacions i entitats en l’esdeveniment que se sentin, d’alguna forma, interpel·lades. Això sí, una persona o un grup de persones poden proposar i impulsar el reconeixement d’un dia concret.

Perquè aquesta proposta transcendeixi, però, cal que l’Organització de les Nacions Unides o algun dels seus organismes especialitzats l’estudiï i l’aprovi. Per exemple, el Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebra el 20 de juny d’ençà del 2001, fou declarat com a tal el 4 de desembre del 2000 per part de l’Assemblea General de les Nacions Unides. El Dia Mundial de la Societat de la Informació (també conegut com el Dia d’Internet), que se celebra el 17 de maig, fou instituït per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 2005, a proposta de la Cimera Mundial de la Societat de la Informació. El Dia Internacional de la Dansa, que se celebra mundialment cada 29 d’abril (en commemoració del naixement de Jean-Georges Noverre, el 1727, considerat el pare del ballet modern) fou proclamat el 1982 per la UNESCO, a proposta del Comitè Internacional de Dansa. Cada estat compta amb unes determinades vies per fer arribar a l’ONU i els seus organismes especialitzats una proposta de Dia Internacional que sigui sotmesa a consideració.

Mal que ens sàpiga greu, a hores d’ara no s’ha esdevingut res de similar amb cap suposat Dia Internacional dels Videojocs. Podeu comprovar-ho al calendari de festivitats mundials a la Llista de Dies i Setmanes Internacionals de les Nacions Unides. A fe que a Lúdica seríem els primers de donar-hi suport, promoure l’efemèride i celebrar-la. D’on ve, doncs, això del ‘Dia Internacional dels Videojocs’? Tot prové d’una ocurrència del 2008 de Hobby Consolas, PCManía i PlayMania. Enhorabona per la pensada, però no n’hi ha prou de dir que a partir de cert moment tal dia es convertirà en el ‘Dia Internacional’ de res, com hem vist. A hores d’ara no hi ha jornada oficialment instituïda, ni consensuada, ni proclamada. És per això que només hi ha organismes i mitjans espanyols (i catalans, ai las!) que se’n facin ressò.

Vagi per endavant que tothom és ben lliure de celebrar el que vulgui el dia que li plagui. Ara bé, si hi ha una via establerta per proclamar internacionalment certs dies (i setmanes, anys i dècades) com a ocasions per assenyalar temes i valors concrets, o fenòmens, o manifestacions culturals, no podem dir que una jornada concreta sigui un ‘Dia Internacional’ si no ha estat oficialment instituïda com a tal i, sobretot, si no és internacionalment reconeguda. Estenem la confusió i el desconcert i devaluem la significació dels esdeveniments si proliferen presumptes dies internacionals d’origen i raó desconeguts.

Als Estats Units hi ha un ‘National Video Games Day’, que té lloc el 12 de setembre. Segons Frank Cifaldi, fundador de la Video Game History Foundation , el primer registre de l’existència d’un dia consagrat als videojocs al país es remunta al 1991, moment en què apareix per primer cop al Chase’s Calendar of Events —una publicació anual nord-americana, iniciada el 1957, que inclou esdeveniments especials, festius estatals i federals, aniversaris històrics i tradicions de celebració inusuals—. Curiosament, també hi ha un ‘National Video Game Day’ (noti’s el singular) que s’esdevé el 8 de juliol. Pel que sembla, malgrat el ball de dates i el nom lleugerament diferent, la festivitat podria ser la mateixa. La jornada de celebració fou suposadament establerta el 1991 per un tal David Earle, llavors president d’una organització anomenada Kid Vid Warriors, de vida efímera… si és que mai va arribar a existir, perquè la documentació sobre l’entitat és, com a molt, escadussera. Pel que indica la recerca de Cifaldi, hi podria haver hagut un canvi de dates quan Earle fou rellevat en el càrrec, o potser es tracta d’un error tipogràfic. En qualsevol cas, els Dies Nacionals són festivitats menys pretensioses que no els Dies Mundials o Internacionals. Així que ja s’ho faran, als EUA. Almenys no pretenen que fora d’allà els segueixi ningú, cosa que no es pot dir dels ambiciosos promotors d’aquest ‘Dia Internacional del Videojoc’ que ningú no ha validat.

Malgrat la confusió, els amants de l’entreteniment electrònic interactiu hem de felicitar-nos. Perquè, per sort, mentre no hi hagi una jornada internacional real (és a dir, que sigui mundialment reconeguda i oficialment proclamada), podem dir que si no hi ha un autèntic Dia Internacional específic dedicat a promoure’ls és perquè cada dia pot ser el dia dels videojocs.

No trobeu que és maco, ben mirat? Sigui quan sigui que llegiu això, que tingueu un bon dia del videojoc, doncs!