El primer videojoc de la història

Determinar quin és el primer videojoc de tots depèn de què entenem per videojoc. En aquest reportatge investiguem les primeres pàgines de la història dels videojocs.

El nivell al qual han arribat els videojocs en l’actualitat fa difícil pensar en un temps en què no existien. Els gràfics hiperrealistes, les bandes sonores que generen grans concerts de colossals orquestres i fins i tot les històries amb grans desenvolupaments contribueixen a la nostra concepció d’un món amb videojocs. Ara bé, per on vam començar? Com van néixer els videojocs?

Hi ha qui posa la data d’inici al voltant de la dècada dels 70, amb el conegudíssim Pong (1972). Pong va significar una revolució, una referència trencadora de l’inici de l’era dels videojocs creada pel fundador d’Atari, Nolan Bushnell. El títol en qüestió unia una bola i dues pales per tal de simular una espècie de ping-pong.

Anteriorment, en la dècada dels 60, les recreatives ja preparaven l’aparició d’un producte d’aquest tipus, amb Computer Space (també de Nolan Bushnell), que adaptava el joc d’ordinador Spacewar! (1962) a les recreatives. Tots dos semblen respondre als conceptes de primers videojocs o protovideojocs, però cal anar més enllà i descobrir què s’amaga eclipsat pels grans noms.

Si ens guiem per l’impacte que va tenir, potser hauríem d’esmentar The Oregon Trail del 1971. Això ens ubica als Estats Units amb una iniciativa encarada a la docència, que presentava un programa d’estratègia sense part gràfica. Don Rawitsch, Bill Heinemann i Paul Dillenberger van ser els creadors d’un joc que tenia l’objectiu d’ensenyar als nens la història dels colons en la Ruta d’Oregon durant el segle XIX.

En van fer diverses edicions amb reprogramacions que van ser llançades posteriorment però la data de l’original situaria el títol abans de Pong i és per aquesta raó que molts experts el consideren el primer videojoc de la història conegut com a tal. Ara bé, el llançament com a joc comercial no va esdevenir fins l’any 1985 i, per què no dir-ho, va obtenir un èxit considerable.

The Oregon Trail del 1971
The Oregon Trail

El primer abans del concepte de videojoc

Definir un videojoc, especialment en aquests casos, no resulta fàcil. No és el mateix un simple programa que una màquina recreativa amb la finalitat expressa de crear una experiència a un jugador. És per aquesta raó que el que podríem considerar el primer videojoc de la història ha estat sovint oblidat i eclipsat pel ping-pong d’Atari. Sí que tenia l’objectiu d’entretenir, però no es va comercialitzar ni es va percebre en aquell moment com a revolució dels videojocs. Ens referim a Tennis for Two.

Tennis for Two va ser creat per William Higinbotham l’any 1958. Aquest físic americà treballava al Brookhaven National Laboratory i va ser amb una de les seves màquines que va crear el que per ara sembla ser el primer videojoc de la història. Ara bé, a Higinbotham no se’l coneix només per això, i és que va formar part de l’equip desenvolupador de la primera bomba nuclear, abans d’entrar a la posició que li permetria desenvolupar Tennis for Two.

La intenció del moment, però, no era la de fer quelcom revolucionari ni molt menys, sinó la de buscar un entreteniment per als visitants de la fira anual que es feia al laboratori. Hi ha qui diu que no pot ser considerat un videojoc per se, pel fet que el seu suport no és un ordinador, sinó un oscil·loscopi.

Així doncs, William Higinbotham va treballar durant unes setmanes en un projecte senzill per a oscil·loscopi amb què els visitants poguessin jugar a una espècie de tenis molt simple, amb uns controls també molt poc complexos: una rodeta per a dirigir i un botó per a picar.

Si bé és cert que l’èxit va ser suficient perquè en fes una versió ampliada l’any següent, Higinbotham era poc conscient de què significava aquell producte nou i les peces d’aquesta novetat van acabar reciclant-se per a altres projectes del laboratori. No va ser fins a la dècada dels anys 70, amb una discussió sobre patents entre els jocs del moment, que es va fer el redescobriment d’aquest protovideojoc. William Higinbotham va aprofitar per explicar per què no va patentar mai el seu invent: en aquell moment la patent hagués pertangut al govern federal, i no pas a la seva persona, de manera que ni tan sols ho va intentar.

Així, per recordar el primer videojoc de la història, es va recrear la màquina de Tennis for Two, commemorant el 50è aniversari de la seva creació. De fet, al mateix Brookhaven National Laboratory hi ha encara la màquina i es pot visitar, observar i també fer-hi una partida.

Tot i que és complicat trobar un acord entre tots els experts, sembla que Tennis for Two té guanyat el títol de ser el primer videojoc de la història o, si més no, de ser un dels primers.

×
Aquest mes et queden article/s gratuïts. Subscriu-te a Lúdica per tenir accés il·limitat i extres!