Els 3HMAwards s'adapten a la distància social

Els 3HMAwards s’adapten a la distància social

Divendres 11 de desembre es va celebrar l’edició del 2020 dels Three Headed Monkey Awards (3HMA) que organitza la Universitat Politècnica de Catalunya, uns quants mesos més tard del que és habitual i de forma virtual per culpa de la pandèmia. Aquesta jornada serveix de trampolí per als guanyadors dels premis i també ofereix informació molt valuosa per a estudiants amb la conferència que precedeix l’entrega de guardons. Malgrat que no hi va haver ni la mostra d’expositors per provar els videojocs que s’havien presentat als premis ni el tradicional concurs de coneixement sobre videojocs en què participa el públic, la conferència i l’entrega de premis es va salvar via Google Meet amb un centenar d’assistents i presentat, com els últims anys, per Albert Murillo, director del programa de ràdio Generació Digital.

La conferència d’enguany es titulava “L’aventura internacional AAA” i l’oferiren dos exalumnes de l’UPC School que han fet carrera internacional en el desenvolupament de videojocs i actualment treballen a Ubisoft Berlin, un dels tres estudis alemanys que integren la xarxa d’estudis Ubisoft Blue Byte que treballen en produccions AAA com Far Cry 6 i Skull & Bones. Albert Millàs Roura és programador. Mentre cursava el Màster en Advanced Programming for AAA Video Games, va ser estudiant en pràctiques a Digital Legends i després va fer el salt a l’estranger i va estar treballant més de tres anys en els videojocs de Lego a l’estudi britànic Travellers Tales. Joan Centellas Jiménez, per altra banda, és dissenyador de nivells. Després de cursar el Màster en Animation & Digital Arts for AAA Video Games va treballar durant més de dos anys als estudis espanyols U-Play Online i Big Imagination Games. Després, va formar part durant dos anys i mig de l’equip de desenvolupament de Tom Clancy’s The Division 2, a Ubisoft Reflections (UK). Actualment fa deu mesos que treballa a Ubisoft Berlín en Far Cry 6.

Al llarg d’una hora de ponència informal, van explicar les seves experiències personals i consells molt útils per a tots els estudiants i professionals novells que solen ser la majoria d’assistents dels 3HMA. El gran salt de treballar en un projecte petit a la universitat a passar a formar part en pocs anys d’un equip d’unes 150 persones a Ubisoft Berlin els ha obligat a adaptar-se ràpidament a un entorn laboral i social diferent i canviant. Entre d’altres qüestions, els dos ponents van fer èmfasi en els reptes de la mobilitat laboral: burocràcia, consells de conciliació familiar i laboral, mobilitat interna, anglès com a lingua franca, etc. “Quan abans marxis, menys preocupacions tindràs. […] Un cop has treballat fora, és molt més fàcil accedir a ofertes de feina arreu del món”, apuntà Albert Millàs, però també explicà algunes anècdotes per advertir que no convé fer-ho sense informar-se bé de les condicions laborals i de com és la vida al lloc que vas.

El fet de treballar en projectes de codesenvolupament (codev), és a dir, en col·laboració amb diversos estudis que treballen amb Ubisoft de tot el món, comporta coordinar-se amb fusos horaris diferents i gent de països diversos. En aquest sentit, els dos ponents van donar consells sobre com millorar la comunicació amb els companys, en especial per superar les barreres lingüístiques i les diferents cultures de treball.

Els guanyadors dels 3HMA 2020

Acabada la ponència i sense més preàmbul, Albert Murillo va procedir a anunciar els quatre guanyadors d’entre els finalistes de cada categoria. Enguany s’ha substituit el Premi UPC —reservat a obres d’alumnes del centre— per el Big Picture, que premia els videojocs que tracten sobre una temàtica social. Aquests són els videojocs premiats d’aquesta edició:

Audience Award

Ikai, Endflame (Barcelona)

Ikai

Big Picture Award

El niño antimateria, Cosmic Brew Studios (Buenos Aires)

El niño antimateria

Best Mobile Game Award

Unmemory, Patrones y Escondites (Barcelona)

Unmemory

Best Game Award – Socialpoint

Forgotten Fragments, Binary Phoenix (Barcelona)

Forgotten Fragments