esdeveniments de videojocs a catalunya
Lúdica, tots els drets reservats

Esdeveniments de videojocs a Catalunya

Guia d’esdeveniments anuals relacionats amb els videojocs a Catalunya, tant per a aficionats com per a estudiants o professionals de la indústria. Consulta tots els premis, fires, conferències, xerrades i trobades LAN.

La majoria d’aquests esdeveniments es fan a Barcelona —no és d’estranyar—, però cada cop hi ha més excepcions. Perquè et planifiquis millor, en parlem per ordre en què se solen fer al llarg de l’any. Si vols saber quan seran els pròxims esdeveniments de videojocs, mira la nostra agenda.

Three Headed Monkey Awards (3HMA)

Gala dels Three Headed Monkey Awards
© Talent UPC

UPCvideogames organitza un concurs de videojocs anual per tal d’impulsar el talent acabat de sortir dels diversos estudis formatius que ofereix la Universitat Politècnica de Catalunya, així com dels estudis independents de nova creació i projectes d’estudiants d’arreu de l’Estat.

Hi poden concursar creadors individuals o equips de fins a sis persones amb tots els projectes que vulguin optar als quatre premis: Millor videojoc, Menció del públic, Premi UPC i Millor videojoc mobile. El primer està dotat amb 3.000 € i la resta amb 1.500 €. El concurs es desenvolupa per fases al llarg del primer semestre. Entre gener i març s’han de presentar els projectes. Durant el mes següent vota el públic i s’anuncia el jurat; entre els dos decideixen els finalistes. 

La gala d’entrega de premis es fa a finals de maig a l’edifici Vèrtex de la UPC durant una tarda en la qual es poden provar els jocs finalistes, parlar amb els seus creadors, hi ha una xerrada d’un professional de la indústria, un concert i, finalment, l’entrega dels quatre guardons. Per assistir-hi només cal inscriure’s a la pàgina web.

Gamelab

Conferència del Gamelab 2018
© Gamelab

El Gamelab és la fira de videojocs amb més tradició d’Espanya i una de les més importants d’Europa, ja que reuneix a professionals d’alt nivell per oferir xerrades i seminaris a un públic reduït i pertanyent al món dels videojocs. No es tracta d’un esdeveniment obert al gran públic, sinó que s’orienta als treballadors i empresaris de la indústria, a investigadors i a la premsa especialitzada. Pretén facilitar els negocis, el contacte entre professionals, la formació i generar ressò mediàtic.

El Gamelab es fa el juny de cada any a Barcelona. L’organització, fundada el 2005, també munta esdeveniments a les capitals d’arreu del món, però el més important és sempre el de la ciutat comtal. A més, Gamelab atorga els Premios Nacionales de la Industria del Videojuego, considerats com l’equivalent dels premis Goya.

Durant els dies que dura el Gamelab hi ha una zona d’exposició pels estudis independents, que presenten els seus videojocs mentre es van succeint les diverses activitats programades. Si bé el preu és prohibitiu, es facilita o abarateix l’entrada a molts col·lectius, com per exemple als estudiants o als periodistes.

Indie Developer Burguer Awards

Indie Developer Burguer Awards
© Burguer Developers

Cada juny els devoradors d’hamburgueses i desenvolupadors independents a parts desiguals del col·lectiu Burguer Developers convoquen uns premis per dinamitzar el panorama indie espanyol. L’acte de repartiment dels premis es fa a Barcelona en un ambient informal i de germanor que sol desembocar en alguna gresca posterior (amb ingesta d’hamburgueses si és possible) tramada pels organitzadors.

Tots els estudis independents amb un joc que hagi estat publicat des de la darrera edició el poden presentar com a candidat. Els mateixos desenvolupadors que concursen voten la resta de jocs presentats. Els cinc jocs més votats de les nou categories són els finalistes que opten als suculents (a la vista, però no a la cartera) premis, que sí, com no podia ser d’altra manera, tenen forma d’hamburgueses.

IndieDevDay

IndieDevDay, esdeveniment de videojocs indies.

Desenvolupadors, centres de formació i entusiastes dels videojocs independents han fet pinya per muntar a Barcelona un esdeveniment sense ànim de lucre, obert al públic, dedicat a l’escena local i menys mainstream. IndieDevDay és una jornada per fer comunitat, conèixer projectes i videojocs de kilòmetre zero, parlar amb els creadors i participar en activitats gratuïtes com xerrades, tallers o gamejams. Es fa a principis de tardor i l’entrada és de franc.

VAG Experience

VAG Experience, nou esdeveniment de videojocs a Amposta

Amposta s’ha posat al mapa d’esdeveniments de videojocs de Catalunya amb el VAG Experience. Es tracta d’un conjunt d’activitats culturals al voltant del videojoc, com xerrades, exposicions, tallers i concerts. La primera edició es va celebrar l’octubre del 2019 i des d’aleshores a les Terres de l’Ebre s’hi aniran creant iniciatives per potenciar la formació, divulgació i professionalització en videojocs.

Mr Game

Una nova data a tenir en compte en el calendari de fires i, a més, fora de la capital, a Reus. Mr Game és una fira de videojocs enfocada al gran públic que estira contra la tendència centralista de la capital. Si bé no ho té fàcil per atreure la presència de tantes grans marques i novetats com Barcelona Games World, representa una aposta en ferm molt atractiva per a la província de Tarragona, a la qual se suma la també recent ExpoGames Tarragona.

Mr Game ofereix tres dies de tornejos, xerrades i expositors on provar videojocs de tota mena en totes les plataformes actuals. Segons manifesten els organitzadors, la fira pretén apropar tant els jugadors com al públic general a la formació en la indústria.

ExpoGames Tarragona

El 2018 van sortir dues fires dedicades als videojocs per als tarragonins. Sorgit de l’experiència guanyada amb la ja consolidada ExpOtaku —la germana gran—, ExpoGames és un saló obert als aficionats dels videojocs que ofereix expositors, tornejos, concursos de cosplay i d’altres activitats típiques de les fires temàtiques. Es fa durant un cap de setmana de desembre al Palau firal i de congressos de Tarragona.

NiceOne Barcelona

Barcelona Games World és un dels esdeveniments de videojocs més importants a Catalunya
© Barcelona Games World

La gran fira dels videojocs se celebra entre novembre i desembre, en plena campanya nadalenca. Des que Barcelona va començar a ser un autèntic vòrtex que atreu tota mena de congressos i fires europees i mundials, l’esdeveniment més gran del món videolúdic de la península ha arrelat a aquesta riba del Mediterrani i creix com una carabassera. És, en definitiva, la cita clau en el calendari català.

NiceOne Barcelona (abans Barcelona Games World) és un gran mostrari de les múltiples facetes i públics dels videojocs, aficionats i professionals de tota mena. Integra l’exhibició de les novetats que presenten les grans empreses internacionals, de la indústria local i independent, la competició professional i amateur, l’escena retro (de la veterana mà de RetroBarcelona), el mercat de segona mà i de marxandatge, concursos de cosplay, actuacions musicals, xerrades, gamejam i reunions de negoci. El primer dels quatre dies de la fira només és per al públic professional de la indústria.

LAN Parties

Una trobada LAN (o LAN party) consisteix en un gran grup de gent que interconnecta els seus ordinadors mitjançant una xarxa local per jugar sense retard i compartir arxius ràpidament. Tot i que amb les velocitats de connexió actuals ja no hi ha una diferència tan gran com abans, el fet de reunir-se en un mateix espai amb altra gent per compartir aficions segueix tenint la mateixa gràcia.

Aquestes trobades, que duren uns quants dies, es feien a molts indrets, però han anat desapareixent. Algunes incorporen altres activitats per afegir-hi més interès. Aquí deixo una llista de LAN parties que es fan o, es feien fins fa poc, regularment a Catalunya: