El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona l’acollirà entre desembre i maig

Cada vegada que el món de la cultura situa el videojoc en la seva esfera, aquells que en valorem la seva vessant més artística estem d’enhorabona. Aquest cop, el prestigiós CCCB de Barcelona acollirà una exposició que posarà el focus, justament, en aquest aspecte: el videojoc com a fenomen cultural. La mostra s’estrenarà el dia 19 d’aquest mes i es podrà gaudir durant mig any, ja que finalitza el 3 de maig del 2020. L’exposició tindrà una vessant formativa i una altra de lúdica, ja que comptarà amb una trentena de punts de joc.

El primer focus de l’exposició serà històric i comptarà amb una retrospectiva sobre quina ha estat l’evolució del videojoc des dels seus inicis fins el dia d’avui. Des del CCCB destaquen especialment els anys setanta i vuitanta, quan el fenomen es va establir dins de la cultura popular. Tanmateix, la mostra no es reduirà a un recorregut històric i també es tindran en compte les vessants artística i experimental i als missatges que transmeten els videojocs, posant la vista en aquells que són polítics i crítics.

Que l’exposició no caurà en els clixés típics pels quals es menysprea la indústria es fa evident en pròpies paraules del CCCB. En primer lloc perquè incideixen en què “no es poden entendre la societat i la cultura contemporànies sense relacionar-les amb el videojoc”. També proposen una reflexió sobre alguns dels aspectes més controvertits de la indústria: els youtubers, els e-sports, els jocs per a mòbil, etc.

És especialment il·lusionant que es vulgui posar el focus també en el poc prolífic món de la producció catalana de videojocs. Gameplay vol ser una oportunitat per a noves propostes modestes i innovadores. Destaca la presència de l’obra dels catalans Joan Leandre, del centre LABoral, o Mónica Rikic, artista de noves tecnologies i programadora experimental. A la vegada hi haurà artistes d’arreu del món, com l’americana Mary Flanagan, pionera en fomentar el videojoc com a instrument de crítica social, o l’artista multimèdia xinès Lawrence Lek.

L’exposició està comissariada per Óliver Pérez i Jérôme Nguyen. El primer és professor de Comunicació Audiovisual i Publicitat a la Universitat Pompeu Fabra i està especialitzat en l’anàlisi de la narrativa i el missatge dels videojocs. El camp d’investigació d’Nguyen se centra en l’ús del videojoc com a instrument artístic i polític. Tots dos s’autodefineixen com a ludòlegs i comparteixen l’ambició de redescobrir la cultura del videojoc a través d’aquesta mostra al CCCB.

L’exposició Gameplay es va innaugurar per primera vegada a la localitat alemanya de Karlsruhe el setembre de 2018. Des de llavors i fins el 2021 s’ha pogut gaudir en el ZKM, el Centre d’Art i Mitjans Tecnològics de la ciutat i ara arriba a Barcelona. El que podrem veure al CCCB serà una adaptació i una ampliació d’aquesta primera mostra anomenada “Gameplay: The Next Level”.

×
Aquest mes et queden article/s gratuïts. Subscriu-te a Lúdica per tenir accés il·limitat i extres!