Glossari videolúdic

El vocabulari del món dels videojocs ve directament de l’anglès. Aquests manlleus a vegades ens arriben castellanitzats i derivats de forma intuïtiva pels mateixos jugadors. El glossari que estem elaborant pretén definir i contextualitzar breument el lèxic dels videojocs i, en alguns casos, proposar alternatives ja existents en català per tal de no empobrir la llengua.


A

AFK

Sigles

Away from keyboard, ‘Lluny del teclat’.

S’usa per indicar de forma genèrica que un usuari connectat a una partida o xat no està interaccionant, ja sigui perquè ha anat a fer una altra cosa o perquè no presta atenció.

Arcade

m/adj.

  1. Videojoc de màquina recreativa. Aquest tipus de jocs es caracteritzen per plantejar reptes d’habilitat.
  2. En oposició als simuladors, dit dels jocs que prioritzen una experiència divertida per sobre del realisme. S’usa sobretot per parlar de jocs de conducció.

De l’anglès arcade, ‘galeria’. Les màquines recreatives tradicionalment s’instal·len en salons o galeries, per la qual cosa el terme va passar a ser sinònim d’aquestes màquines i els seus jocs. 

B

Beat’em up

També: Brawler, Yo contra el barrio

Buscabregues, buscaraons

f

Gènere en què el jugador es baralla —sense o amb poques armes— contra múltiples enemics alhora, mentre avança pels nivells.

Contracció informal de l’expressió beat them up, ‘apallissa’ls’. No s’ha de confondre amb el gènere de lluita, en el qual el combat és d’un contra un o tots contra tots en un escenari més o menys petit i no hi ha nivells.

Boss

També: Final boss

Enemic final, cap

m

Personatge enemic especialment poderós, normalment únic i amb habilitats especials.

En els videojocs d’acció clàssics, els enemics finals apareixen al final dels nivells o pantalles, d’aquí el nom, però actualment la separació entre nivells d’un videojoc no sempre és clara —per exemple, si és de món obert—, de manera que la paraula final perd sentit i s’utilitza només boss (‘cap’).

Bug

També: Glitch

m

Error o defecte de programari.

Bug significa ‘insecte’ o ‘bitxo’. Des de l’ús del telègraf, com a mínim, els angloparlants han fet servir aquesta paraula per referir-se a errors o interferències en les tecnologies de la informació i la comunicació.

Build

Combinació, configuració

f

Combinació d’atributs o paràmetres d’un personatge, vehicle o construcció triada per un jugador en un videojoc que permet la personalització o tria de millores.

Se sol fer servir per parlar de les diverses configuracions de personatge en els jocs de rol o de les diverses tropes d’un exèrcit en jocs d’estratègia.

C

Camper

Campista

m desp

Jugador que s’amaga a un racó o posició beneficiosa del mapa d’un joc a l’aguait que passi un enemic per davant i agafar-lo per sorpresa, o bé fent de franctirador.

Literalment, ‘persona que acampa’. Acusació típica en els jocs de trets multijugador. Se sol considerar una tàctica menyspreable o poc honrada.

Casual

adj.

Que fa un consum ocasional de videojocs o té un interès superficial pels videojocs en general.

Al parlar dels jugadors ocasionals també s’usa casual/s com a substantiu. L’antònim és [jugador/joc] hardcore.

Cell shading

m

Model de ombreig (shading) en què es dóna a les imatges un aspecte de dibuixos animats.

© TERMCAT, Centre de Terminologia (19-11-2018)

Crafting

Creació, artesania, fabricació

m

Mecànica de creació d’ítems, normalment combinant altres ítems.

Típicament es tracta de crear armes, consumibles, eines o vestuari.

Crunch

m

Pràctica laboral pròpia dels estudis de desenvolupament que consisteix a fer moltes hores extres de forma sistemàtica durant un període de temps, normalment quan s’aproxima la data de llançament, per accelerar la producció.

Probablement derivat del sentit d’escassetat o reducció de crunch, normalment quan es parla de pressupost, que en aquest cas fa referència al reduït temps restant abans del termini marcat.

D

Dash

m

Mecànica de moviment o habilitat d’un objecte o personatge per desplaçar-se una distància determinada de cop.

De l’accepció de la paraula dash “moviment ràpid o sobtat”. És una mecànica pensada per esquivar, però també per desplaçar-se més ràpid o augmentar el recorregut aeri després d’un salt.

Downgrade

Degradar

v

En software, tornar a una versió anterior del programari; reduir-ne els recursos i parts innecessàries.

Literalment, “rebaixar o reduir una cosa a un grau o rang més baix”. Sovint es diu “fer un downgrade“. Es sol usar en referència a la qualitat gràfica d’un videojoc. També perquè és quan es nota més.

DLC

Contingut descarregable

Sigles

Downloadable content, “contingut descarregable”.

Continguts addicionals que es venen per separat o es regalen de forma digital. Normalment són ítems especials, missions opcionals, nous escenaris o personatges. Poden ser des de simples paquets d’opcions estètiques a expansions.

E

Exploit

m

Acció dins un joc que s’aprofita d’un error o conseqüència no prevista pels dissenyadors per obtenir un avantatge.

Del verb anglès exploit, “explotar o aprofitar-se”. Ús importat de l’argot informàtic, en el qual un exploit és un fragment de programari o una seqüència d’accions que permeten vulnerar la seguretat d’un sistema gràcies a un error o defecte. Exemples en videojocs poden ser abusar d’un comportament erràtic de la intel·ligència artificial, d’una forma no prevista d’aconseguir ítems o trobar una drecera fora dels límits establerts del mapa.

F

F2P

Joc gratuït

Sigles

Free to play, “que es pot jugar de franc”.

Dit dels videojocs que basen el seu model de negoci en que no s’ha de pagar per a jugar-hi i que es monetitzen mitjançant publicitat dins el joc i amb sistemes de microtransaccions Sovint inclouen la possibilitat de pagar suplements per avançar més ràpidament, personalitzar els personatges o per accedir a contingut adicional.

G

GOTY

Joc de l’any

Sigles

Game of the year, “Joc de l’any”.

Dit del millor videojoc de l’any segons els premis anuals de videojocs, la crítica especialitzada o el criteri de cadascú.

H

Hack and slash

m

Tipus de videojoc d’acció fonamentat en el combat cos a cos, tot i que pot incloure armes de projectils. Normalment és en tercera persona, d’acció ràpida, i el jugador lluita contra enemics nombrosos encadenant atacs.

Literalment “colpeja i talla”. Originalment feia referència a un estil de joc agressiu en els jocs de rol, però actualment s’usa com a subgènere de videojoc d’acció. En són exemples God of War, Devil May Cry, Ninja Gaiden o Dynasty Warriors. Els hack and slash es diferencien dels buscabregues per l’ús d’armes i dels jocs de rol d’acció per enfocar-se en el combat.

Hardcore

adj.

Que té una gran vinculació i habilitat pels videojocs.

De hardcore gamer. S’aplica també a videojocs que requereixen pràctica i compromís per la seva dificultat o per la quantitat d’hores que duren. L’antònim és [jugador/joc] casual.

I

IP

Sigles

Intel·lectual property, “propietat intel·lectual”.

En el món dels videojocs es fa servir per parlar del món de ficció en el que es basa un videojoc o una sèrie de títols. Sovint s’usa l’expressió nova IP per remarcar que és un títol original i no una continuació o que és d’una llicència.

J

K

L

Low poly

m/Adj

Estil d’art 3D en el qual els models es componen d’un nombre relativament reduït de polígons.

De “low number of polygons“. S’escriu amb guió quan és adjectiu. S’ha popularitzat en els videojocs independents, ja que requereix menys recursos i aporta un toc de nostàlgia per les reminiscències a jocs com els de Nintendo 64. Alguns exemples de videojocs low-poly són Superhot, Epistory o Inside.

M

Metroidvània

m

Videojoc de tipus plataformes en 2D caracteritzat per tenir un món interconnectat però amb accessos bloquejats fins que s’obtenen determinats ítems o mecàniques que permeten superar les barreres, fomentant així l’exploració de dreceres i zones ocultes. Subgènere de videojoc d’acció i aventura

Mot compost pels noms dels videojocs Metroid i Castlevania. Adaptat de l’anglès metroidvania, en català va accentuat, perquè és una paraula esdrúixola.

MOBA

Sigles

Multiplayer online battle arena, “camp de batalla multijugador en línia”.

Subgènere d’estratègia en temps real en el qual dos equips de jugadors competeixen entre si i cada jugador controla un sol personatge amb diverses habilitats i avantatges específics que es complementa amb la resta de personatges de l’equip.

N

O

P

Point & click

Apuntar i clicar

Interacció entre l’usuari i la interfície que consisteix en clicar elements interactius de la pantalla amb el cursor.

Dit dels videojocs —tradicionalment les aventures gràfiques— que usen aquest control com a mecànica principal.

Q

R

Realitat augmentada

f

Tecnologia que permet la superposició a temps real d’elements virtuals com gràfics o texts sobre l’espai físic mitjançant un dispositiu com, per exemple, unes ulleres especials o la càmera del mòbil.

RPG

Joc de rol

Sigles

Role-playing game, “Joc de rol”.

Gènere en què controles un o diversos personatges que evolucionen al llarg d’una missió heroica, tradicionalment en un món fictici amb elements de fantasia o ciència-ficció. La narrativa i les eleccions del jugador hi tenen un gran pes, mentre que les mecàniques poden variar molt segons el subgènere. Els jocs de rol occidentals tendeixen a centrar-se en un sol protagonista personalitzable i donen gran llibertat de moviment i decisió al jugador, mentre que els orientals estan protagonitzats per un grup de personatges definits i prefereixen el combat per torns i una estètica semblant a l’anime.

S

Shading

m

Ombreig

Procés de renderització que determina l’aparença general dels objectes gràfics en relació amb la superfície que presenten, el color, la textura, la il·luminació, la reflexió, etc.

Sprite

Objecte mòbil

m

Mapa de bits que s’utilitza habitualment com a personatge o objecte animat d’un videojoc en 2D i que es pot moure i manipular com una sola unitat.

El jugador pot modificar alguns dels atributs de l’sprite, per exemple el color, la forma, la mida o la velocitat de desplaçament.

T

U

V

W

X

Y

Z


Fonts de consulta

L’elaboració del glossari és una tasca a llarg termini que, com tot el projecte, és possible gràcies als subscriptors. Subscriu-te i aconsegueix avantatges exclusius a partir de 2€ al mes →