Guia dels videojocs per a pares indecisos

Guia dels videojocs per a pares i mares indecisos

Consells per resoldre dubtes que poden tenir els pares i mares quan els petits de casa volen entrar al món dels videojocs.

Ha arribat aquell moment delicat, el teu fill vol una consola. Que si a l’escola tothom en té una. Que si sóc l’única persona que no pot jugar-hi. Que si és una injustícia còsmica. Finalment ha aconseguit colar-la a la carta dels reis, però tu no només desconeixes les possibilitats de compra, sinó que no saps quina és la més convenient per a ell. De fet dubtes fins i tot que sigui positiu comprar-la-hi. No és violent això del gaming? No hi perdrà el temps que podria dedicar a aprendre a tocar la flauta?

Si ets una mare o pare amb poc contacte amb el món dels videojocs, et portem unes recomanacions per orientar-te, evitar errors habituals i fer que l’experiència del joc sigui una vivència divertida i, fins i tot, pedagògica.

També et pot interessar: Videojocs aptes per a nens i nenes.

Per on comencem?

Regalar un conte infantil és prou senzill, el nen només ha de conèixer el llenguatge amb el qual està escrit i tenir ganes de llegir-lo. En el cas del videojoc entre l’obra i el nen hi ha tot un bosc d’elements tecnològics que sovint acaben fent perdre els nouvinguts. Un videojoc requereix un maquinari que l’executi, ja sigui un portàtil, una tauleta, un mòbil o una consola. També una pantalla i alguna forma de comandament a través del qual es relacionarà amb el joc. Sovint també requerirà d’una connexió a internet ràpida per poder complir amb els requisits dels jocs multijugador. Com veurem, cada plataforma té les seves particularitats, avantatges i inconvenients segons el tipus de jugador que sigui. Per situar l’àrea de joc troba un espai ben il·luminat, còmode i on hi tinguis accés.

I això de les consoles?

Cada consola és un món. Ara mateix al mercat s’hi pot trobar la PlayStation 4 de Sony, Switch de Nintendo i la Xbox One de Microsoft. Un dels criteris importants a l’hora d’escollir-ne una són els videojocs exclusius. Per diferenciar el seu producte aquestes companyies disposen de l’exclusivitat d’algunes obres, que no podran ser jugades a la resta. Cal doncs saber quins videojocs vol el teu fill i esbrinar on podria jugar-hi. Aquesta informació està disponible a la web del producte i a la majoria de revistes generalistes. En aquest sentit la reina de l’exclusivitat és la consola de Nintendo mentre que les altres dues acostumen a intercanviar jocs més sovint. Cada consola té publics diferents. Nintendo convida al jugador més infantil i evita sovint el sexe i la violència, Xbox i PlayStation, per altra banda, tenen propostes més adultes i un catàleg més eclèctic.

Pot utilitzar també l’ordinador, portàtil o sobretaula, que gaudeix d’un ampli repertori de videojocs exclusius i on arriben gran part de les propostes que apareixen a les consoles. Hauràs de saber si té la potencia necessària per reproduir els jocs. Tingues en compte que comprant-lo també ofereixes un espai de treball i descoberta. L’únic problema és que la feina i el joc estaran a pocs clics de distància.

A la tauleta i al mòbil hi trobaràs propostes de caire casual, que sovint conviden a un entreteniment ràpid sense complicacions, però molt limitades.

On compro els videojocs?

Tens quatre vies per comprar videojocs. La primera i més tradicional és la compra física a qualsevol de les botigues especialitzades o no que puguis trobar. L’avantatge d’aquesta opció és que un professional podrà guiar-te per trobar allò que més pot escaure al teu fill. La segona opció consisteix en comprar en alguna plataforma digital la versió física del joc, la més cara i menys recomanable. La tercera i més popular és la compra digital a través d’Internet. En aquest cas hi ha un gran nombre de plataformes on pots tenir la teva biblioteca de jocs i descarregar-los quan vulguis. Una opció sovint més barata, versàtil i ecològica. Finalment disposes de serveis també en línia que ofereixen, com Netflix o HBO, un repertori per un preu fix que es paga cada mes. Aquesta opció té les virtuts de l’anterior però la teva biblioteca de jocs no serà fixa i dependrà d’una oferta temporal i que segueixis pagant.

Per a més detalls sobre la compra de videojocs consulta l’article Jugar al millor preu.

PEGI?

Per fer les coses més fàcils existeix la Pan European Game Information o PEGI. Es tracta d’un sistema homologat que classifica els videojocs en franges d’edat, concretament podem saber si són recomanables a partir de 3, 7, 12, 16 i 18 anys. El sistema també indica si el joc conté violència, llenguatge vulgar, por, sexe, drogues, discriminació, apostes, joc en xarxa o si permet fer compres amb diners reals. Tota aquesta informació la trobarem indicada a la carcassa de plàstic del videojoc i en el petit llibre informatiu que conté a l’interior. A les botigues digitals també hi trobarem sovint aquest indicador, en cas contrari sempre es pot consultar a la web del producte. Per altra banda això també hauria d’impedir que el teu fill pugui comprar a les botigues jocs no adequats per a la seva edat. Ara bé, tingues en compte que sovint hi ha pares que ignoren aquestes recomanacions i els seus fills poden deixar jocs als teus d’amagat.

Criteri i sentit comú

Més enllà de qualsevol guia, recomanació o d’indicador ha d’imperar el sentit comú dels pares. De la mateixa manera que no duries al teu fill de sis anys a veure una pel·lícula de Tarantino, tampoc compraràs segons quins jocs. Coneix el teu fill per saber què pot agradar-li, deixa que esculli però sempre amb la guia del teu criteri. Informa’t abans de fer qualsevol regal, YouTube o Twitch són dos espais on donar un cop d’ull per fer la recerca prèvia. Pel que fa al temps de joc, estableix uns límits clars, com en tot l’excés pot ser perjudicial. Una hora o dues al dia haurien de ser suficients. Pot compaginar-ho amb altres activitats com l’esport, la lectura, jocs de taula, etc.

L’argot dels videojocs

Per acabar pots consultar també el nostre Glossari videolúdic per entendre molts dels neologismes i tecnicismes que sentiràs habitualment quan el teu fill jugui. Si deixes anar alguna paraula d’aquestes davant seu, quedarà bocabadat!