Recomanacions de Sant Jordi

Propostes de lectura per a Sant Jordi

Recomanem llibres de caràcter divulgatiu i altres que aprofundeixen més en la indústria. Hem seleccionat quatre obres d’anàlisi, assaig i crítica, per a videojugadors amants de la lectura i per a lectors aficionats als videojocs. A més a més, també apuntem dues sagues de novel·les que han inspirat bons videojocs.


Independent By Design: Art & Stories of Indie Game Creation

Stace Harman i John Robertson | Independent By Design Ltd.


Si una cosa tenen en comú les històries sobre el desenvolupament de videojocs, és l’esforç suprem que suposa crear i distribuir un títol. En el cas dels estudis independents, en els quals l’optimització de recursos i el sacrifici assoleixen nivells heroics, cada història és molt personal i peculiar. Aquest llibre recull les vivències per les quals van passar els creadors de les obres més destacades de l’escena independent d’arreu del món, com Dear EstherHotline Miami, Papers, Please, This War of Mine Amnesia. La diferència de contextos fa que sigui encara més interessant, ja que no és el mateix fer videojocs ara a València —com Deconstructeam—, que a la Polònia postsoviètica dels 90 on va sorgir 11-bit Studios. Indiespensable.

Independent by design

La invasión de los marcianitos

Martin Amis | Malpaso editorial


Invasion of the Space Invaders és un assaig destacable. Sobretot, per la seva anticipació: aparegut el 1982, es tracta d’una de les primeres aproximacions crítiques i especialitzades a l’entreteniment electrònic. Videojugador i addicte confés a les maquinetes arcade, l’autor de Camps de Londres i El llibre de Rachel narra l’aparició a finals dels setanta de les sales recreatives, es fixa en PacMan, Space Invaders, Frogger, Donkey Kong o Asteroids, entre molts altres èxits de l’època dels vuit bits, i testimonia des d’una posició privilegiada el naixement i l’expansió d’un fenomen social i cultural. Una curiositat a càrrec d’una ploma il·lustre de la literatura anglosaxona que té edició recent de Malpaso; per als amants del ‘retro’.

La invasión de los marcianitos

La Gran Historia de los Videojuegos

Steven L. Kent | Ediciones B


The Ultimate History of Video Games va aparèixer originalment el 2001, però fa tres anys Ediciones B en va editar una edició en castellà actualitzada. Malgrat les gairebé dues dècades que han passat d’ençà del llançament de l’obra, el més interessant és el vessant gairebé arqueològic de la perspectiva dels centenars d’entrevistes a partir de les quals Steven L. Kent evoca des dels inicis del fenomen de l’oci digital fins a la consolidació d’una indústria global. Tot i el volum notable de l’obra, tant per noms de protagonistes, empreses i títols com pels anys que abraça la cronologia dels fets exposats, la lectura és amena, plena de curiositats, i realment absorbent. Una obra interessant tant per a entesos com per a profans.

La Gran Historia de los Videojuegos

Vida extra. Els videojocs com no els has vist mai

Oriol Boira i Gina Tost | Columna Edicions


El dissenyador de videojocs Oriol Boira i la periodista Gina Tost, tots dos professors del Grau en Disseny de Videojocs del Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia, signen un vehicle de divulgació a través del qual responen, entre d’altres, preguntes com per què juguem o quins són els beneficis objectius que ens aporta entregar-nos amb passió a aquest passatemps tan estimulant. Per als qui vulguin anar més enllà de la pantalla, reflexionar sobre de quina manera els videojocs ens ajuden i transformen la nostra vida i endinsar-se en un món que transcendeix els gràfics acolorits i espectaculars amb què sedueixen les propostes comercials més populars.

Vida extra. Los videojuegos como nunca los has visto

Novel·les que han inspirat videojocs

Però també hi ha propostes per als qui per comptes de l’assaig i la crítica s’estimin més la novel·la. Heus aquí els nostres suggeriments.

Els amants dels jocs de ciència-ficció postapocalíptica poden endinsar-se en la saga Metro, del periodista i escriptor rus Dmitri Glukhovski (editada en castellà per Timun Mas). Es tracta d’un relat futurista en què el més terrorífic no és el món glaçat i radioactiu de què malden per resguardar-se els seus protagonistes, sinó els elements de crítica política que, en el fons, parlen no tant de cap escenari llunyà, sinó d’una realitat que, tristament, ens és massa familiar, en què l’auge dels totalitarismes i l’oblit progressiu per part de les noves generacions dels fets que van desembocar en les grans catàstrofes bèl·liques del segle XX no augura res de bo.

Els fanàtics del rol d’espasa i bruixeria que vulguin continuar les seves aventures més enllà de la pantalla tenen a la seva disposició la Saga de Geralt de Rivia, el protagonista de The Witcher, a càrrec de l’escriptor polonès Andrzej Sapkowski (editada en castellà per Alamut). El reclam principal de les aventures del bruixot són les intrigues, el romanç, la màgia i els éssers fantàstics. Un còctel amanit per la ironia, l’emotivitat i el retrat psicològic profund dels personatges que té al·licients per a lectors totterreny i  no només per als amants tradicionals del gènere.

Per acabar, us proposem que també vosaltres suggeriu obres que puguin afegir-se a aquesta selecció nostra, i que justifiqueu la vostra proposta per mirar de seduir nous lectors.