Microsoft anuncia l’adquisició d’Activision Blizzard per 68.700 milions de dòlars

Microsoft anuncia l’adquisició d’Activision Blizzard per 68.700 milions de dòlars

La compra esdevé l’operació empresarial més gran de la història del videojoc i repercutirà en diferents estudis catalans.

Microsoft ha anunciat la compra de l’empresa de videojocs Activision Blizzard per una suma total de 68.700 milions de dòlars estatunidencs. Amb aquesta operació, la companyia propietària de Windows i Xbox adquirirà grans sagues de la indústria com Call of Duty, World of Warcraft o Candy Crush.

De la mateixa manera, els diversos estudis de videojocs que formaven part d’Activision Blizzard passaran a incloure’s dins l’equip de Microsoft, un succés que afectarà a companyies catalanes com King o Digital Legends, les quals havien estat incorporades a Activision Blizzard anteriorment.

The Wall Street Journal havia avançat la notícia i Microsoft l’ha confirmada mitjançant un comunicat oficial. Segons aquest, l’adquisició d’Activision Blizzard “accelerarà el creixement del negoci de jocs de Microsoft a través de mòbils, ordinadors, consola i núvol i proporcionarà elements bàsics per al metavers”. El comunicat especifica que l’acord es tancarà definitivament a l’any fiscal de 2023. És a dir, entre juliol de 2022 i el juny de 2023.

Gràcies a l’acord, Microsoft esdevindrà la tercera companyia amb més ingressos de tota la indústria del videojoc, només per darrere de la xinesa Tencent i la japonesa Sony, segons les paraules del mateix comunicat.

Microsoft ja va adquirir fa dos anys la companyia matriu de Bethesda per un total de 7.500 milions de dòlars. I d’igual forma, no fa més d’una setmana també va anunciar-se que Take-Two Interactive adquiria Zynga per la quantia de 12.700 milions de dòlars. Tot i l’existència d’aquests importants precedents, la compra d’Activision Blizzard per gairebé 70.000 milions es converteix en l’operació més gran de tota la història de la indústria del videojoc. Un cop finalitzada la compra, Microsoft haurà d’encarregar-se dels 10.000 treballadors que aproximadament pertanyen a Activision Blizzard.

Des de la companyia de Redmond expliquen que tenen planejat incorporar els diferents títols d’Activision Blizzard a l’oferta del Game Pass. La inclusió, asseguren, “convertirà Game Pass en una de les biblioteques de jocs més atractives i diverses del sector”. Al comunicat emès per Microsoft també s’ha esmentat com el servei de subscripció ja ha assolit els 25 milions d’usuaris.

Microsoft ha fet èmfasi en el fet que l’operació suposarà una gran oportunitat per a establir-se amb força dins el sector mòbil. L’adquisició d’Activision Blizzard comporta, en conseqüència, la incorporació d’estudis tan importants com Digital Legends o, sobretot, King (que havia estat comprada anteriorment per 5.400 milions). L’estudi català és una de les empreses amb més impacte del mercat i és creadora de títols com Candy Crush Saga amb bilions de descàrregues.

El futur de Bobby Kotick

En els últims mesos, Activision Blizzard s’ha vist envoltada per diferents polèmiques relacionades amb casos d’agressions sexuals i discriminacions cap a treballadores. La gran majoria de notícies han esquitxat la reputació del seu CEO, Bobby Kotick, que suposadament hauria encobert molts dels problemes esmentats en diverses ocasions. Ateses les circumstàncies, la posició de Kotick ha estat qüestionada pels mateixos treballadors de la companyia i diferents personalitats de la indústria.

Tot i que la compra d’Activision Blizzard podria comportar el reajustament de Kotick, el comunicat oficial de Microsoft explica que l’actual CEO d’Activision Blizzard seguirà ocupant el seu càrrec de forma provisional. També s’esmenta que “un cop tanqui l’acord, el negoci d’Activision Blizzard s’encarregarà a Phil Spencer, CEO de Microsoft Gaming”.

Aquesta última declaració únicament explicita que Spencer, en tant que CEO de Microsoft Gaming, esdevindrà també el superior d’Activision Blizzard un cop finalitzada la compra. El comunicat, en tot cas, no tanca les portes a possibles clàusules dins l’acord que incloguin canvis en la posició administrativa de Kotick després de l’adquisició.