Hem seleccionat els videojocs gratuïts que realment són bons i que no abusen de tècniques de màrqueting ni fan del seu model de negoci una ensarronada que ens obligui a passar per caixa per gaudir-ne amb plenitud –per fer servir la nomenclatura internacional a l’ús dins el sector, serien jocs free to play que no són pay to win–.


0 A.D.

Wildfire Games | Windows, Mac, Liux


0 A.D. és un joc d’estratègia en temps real a l’estil d’Age of Empires, però molt més ambiciós, fet per un col·lectiu de desenvolupadors. És un projecte en constant construcció, però ja es pot jugar en condicions i inclou diverses faccions de l’antiguitat poc conegudes. Descarrega’l aquí.


Apex Legends

Respawn Entertainment | Windows, PS4, Xbox One


Encreuament entre els subgèneres dels jocs de trets battle royale i hero shooter dels creadors de Titanfall. Com tots els battle royale, les primeres partides són morts assegurades i frustrants, però té quelcom de joc d’atzar que et fa saltar reiteradament des de l’avió que transporta els jugadors a la variada illa-camp de batalla, arreplegar tots els pertrets i procurar no morir prematurament. Guanyar ja és qüestió de tossuderia, coneixement del terreny, tenir amics competents i una bona dosi de sort.


Crusader Kings II

Paradox Interactive | Windows, Mac


És un joc d’estratègia molt complex i difícil d’entendre al començament, però és el que millor representa l’època medieval amb diferència, tant pel rigor històric com per la profunditat. Inclou aspectes com el comerç, la política feudal del més baix nivell al més alt, l’economia i, per descomptat, la guerra i les croades.


Destiny 2

Bungie Studios | PlayStation 4, Xbox One, PC


La darrera urbs terràqüia ha estat ocupada per la Legió Roja. Els guardians, protectors de la humanitat, s’embarquen en una aventura a través del sistema solar per recuperar el terreny perdut. Acció i trets en primera persona dins un univers de ciència-ficció ric i profund on submergir-nos, en mode cooperatiu o competitiu, sols o en companyia d’amics amb qui coincidir en xarxa.


Dreadnought

YAGER Development GmbH, Six Foot | PlayStation 4, PC


Dreadnought és un joc multijugador online de batalles espacials multitudinàries entre naus de gran escala de mercenaris intergalàctics. Sembla un encreuament entre les conflagracions de transbordadors i destructors de Capità Harlock i les de La Guerra de les Galàxies. La proposta és una adaptació de la fórmula World of Tanks a l’escenari sideral.


Fallout Shelter

Bethesda Game Studios, Behaviour Interactive | PC, Switch, PlayStation 4, Xbox One


Centrat en l’univers de la saga d’ucronia postapocalíptica de Bethesda, Fallout Shelter ens posa a càrrec de la cura i el manteniment d’un refugi subterrani antinuclear de darrera generació. Hem d’ocupar-nos de mantenir els habitants del refugi actius, feliços i entretinguts, encaminant-los a professions que connectin amb les seves respectives vocacions i permetin el màxim aprofitament de les seves capacitats, per tal que la comunitat esdevingui saludable i pròspera. També podrem enviar expedicionaris als erms exteriors, perquè mirin de trobar-hi tresors i aconseguir experiència. Tot plegat, sense descuidar mai ni la continuïtat de l’espècie humana ni la seguretat del refugi. Ben mirat, qui ens havia de dir que això del confinament forçós no seria només cosa de ciència-ficció?


Life is feudal

Bitbox Ltd., Bitbox Games | PC


Un joc multijugador online massiu de temàtica medieval que podem considerar tot un sandbox, per la magnitud de la seva proposta. Es tracta d’un títol exigent, que demana dedicació i que no és gens adequat per a videojugadors ocasionals que cerquin un passatemps lleugeret. Des de terraformació a construcció, creació d’objectes, conreu de collites i cria d’animals, supervivència, combat… el joc de rol i acció de Bitbow ofereix un món veritablement immersiu i absorbent on evadir-se durant hores i hores.


Sèrie Rusty Lake

Rusty Lake | Android, iOS, Windows


Rusty Lake és una sèrie d’escape rooms d’apuntar i clicar, alguns molt breus, que es poden jugar independentment però que comparteixen un mateix univers misteriós carregat de simbolisme i elements fantàstics inspirats per Twin Peaks. Tots els títols estan disponibles per jugar en Flaix a la pàgina web oficial, i molts els trobareu a les botigues digitals per a mòbils i a Steam.


Paladins

Hi-Rez Studios, Evil Mojo Games | PlayStation 4, Switch, Xbox One, PC, Mac


En aquest joc d’acció i trets per equips (amb modes tant en primera com en tercera persona) es barregen elfs, mags, follets cibernètics, i dracs amb motxilles propulsores. La jugabilitat d’aquest multijugador en linea en camp de batalla, emparentat amb Battleborn i Overwatch, s’adapta a l’estil de cada jugador; hi poden trobar el seu lloc tant els franctiradors de punteria infal·lible que s’estimen més l’enfocament a distància com els qui prefereixen les armes de curt abast o l’acció cos a cos.


Shadow Warrior Classic

3D Realms | PC


Un dels mítics jocs de trets en primera persona de 3D Realms de finals dels noranta, a l’abast avui i de franc. El guerrer Lo Wang, un ninja modern, s’enfronta de nou, uzi i catana en mà, a tot de dimonis sanguinaris sorgits d’una corporació tecnològica amb finalitats que van més enllà dels negocis industrials. Menys conegut que Duke Nukem però en la mateixa línia clàssica: acció retro pel broc gros, sang, éssers grotescos i ritme trepidant.


Team Fortress 2

Valve Corporation | PC, Linux, Mac


Un altre clàssic, Team Fortress 2 fou comercialitzat originalment dins el paquet Orange Box de Valve. Aquest mític exponent de l’acció cooperativa i competitiva en primera persona és actualment un videojoc free to play. Dos equips de mercenaris enfrontats competeixen per assolir un objectiu. Podem concórrer en diferents modes i triar entre nou classes de personatges d’estètica caricaturesca diferents, cadascun amb les seves habilitats específiques: explorador, expert en demolicions, soldat, enginyer, metge, armat, llançaflames, franctirador o espia. Tan entretingut ara com ho era fa tretze anys.


The Awesome Adventures of Captain Spirit

Dontnod Entertainment | PlayStation 4, Xbox One, PC


Aquesta aventura gràfica emmarcada dins la franquícia Life is Strange està ambientada en el transcurs de la segona iteració numèrica de la saga, tres anys després dels esdeveniments del seu primer episodi, i explora les vicissituds en la vida d’un noi que construeix un món fantàstic per evadir-se de la realitat. El petit Chris Eriksen es convertirà en un superheroi imaginari per allunyar-se del dolor de la mort de la seva mare. Dontnod Entertainment serveix un interessant aperitiu de la segona entrega, on Chris reapareix. L’argument de Life is Strange 2 pot veure’s afectat per les decisions que prenguem al llarg d’aquesta història complementària.


Warframe

Digital Extremes | PC, Switch, PlayStation 4, Xbox One


Aquest videojoc d’acció en tercera persona de temàtica futurista ens transporta a multitud d’escenaris diferents en planetes de tota la galàxia. En completar missions, acumulem experiència i augmentem el nivell del nostre heroi, les seves armes i els personatges que hi donen suport. Aquesta mecànica, basada en els combats cos a cos i els trets, en principi senzilla, amaga una complexitat important, que exigeix al jugador de familiaritzar-se amb les classes de personatges, les armes i els recursos. La proposta està bastant orientada al mode cooperatiu però en podem gaudir tant en companyia d’amics, com d’estranys, com tots sols.


War Thunder

Gaijin Entertainment | PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows, macOS, Linux, Mac OS clàssic


Gaijin Entertainment, responsables dels simuladors bèl·lics aeris IL-2 Sturmovik, signa un títol gratuït de batalles realistes jugador contra jugador a gran escala en què s’amplia notablement el repertori de vehicles de guerra amb carros blindats, helicòpters, avions i vaixells. War Thunder aplega forces aèries, terrestres i navals combatent alhora en escenaris bèl·lics històrics, des de la Segona Guerra Mundial a la Guerra Freda. Un joc accessible i molt immersiu. Pot semblar paradoxal per a un títol gratuït, però la seva elevada factura i el poder d’atracció de la seva campanya dinàmica el converteixen en un imprescindible per a tots els amants del gènere.

Més opcions videolúdiques a ANÀLISI: Apple Arcade, com funciona i recomanacions de jocs