Aquest juliol hem seguit patint una calor tan enganxifosa que després de jugar tots els videojocs de què us parlarem a continuació hem necessitat que ens desincrustessin del sofà amb una espàtula. Veureu, però, que el sacrifici ha pagat la pena.

D’entre els millors videojocs de juliol, segons el nostre criteri, volem fer menció —tot i que no són els nostres escollits— de Fire Emblem: Three Houses (Switch), molt celebrat pels amants dels jocs de rol d’estil japonès, SolSeraph (Windows i Switch), un homenatge al clàssic de SNES ActRaiser que combina plataformes amb una proposta estratègica basada en la defensa de torres, i l’adorable excursió d’A Short Hike (Steam, Ich.io). I si voleu matar nazis a tort i a dret, teniu Wolfenstein: Youngblood, un shooter que continua la saga en forma de multijugador cooperatiu.


Etherborn

Altered Matter | PS4, Xbox One, Switch, Windows


Hauríem destacat Etherborn fos com fos, perquè és el primer videojoc de què tenim notícia de temàtica no educativa que no només inclou textos en català sinó també veu en la nostra llengua. Però més enllà d’aquest mèrit innegable —que per descomptat celebrem amb entusiasme i que voldríem que es consolidés i servís d’exemple per a molts altres videojocs— volem parlar-ne de forma preferent perquè reuneix un bon grapat de virtuts que van molt més enllà d’aquesta circumstància.

Aquest exponent del subgènere dels puzles en forma de plataformes en entorns amb gravetat canviant ens posa en la pell d’un ésser nounat que cerca el significat de la seva existència amb l’única guia d’una veu misteriosa. Els escenaris de l’aventura semblen el cadàver exquisit fruit d’un viatge lisèrgic a duo de Maurits Cornelis Escher i Salvador Dalí: en el món surrealista i oníric en què ens movem, la perspectiva és clau i el que crèiem que era el terra pot convertir-se en el sostre en qüestió de segons. Tot i que pel seu plantejament en alguns moments pot recordar Echochrome, Fiz, Monument Valley o l’ambientació característica d’alguns dels títols més lloats de thatgamecompany, la proposta té entitat pròpia i es perfila inequívocament com un títol original i perfectament distingible d’altres pel seu apartat artístic, ben característic. El disseny del joc converteix la breu estona de duració en un desafiament i en un entreteniment memorable. Que ens trobem davant una òpera prima fa que estiguem amatents i esperançats davant de tot allò de nou que pugui brindar-nos d’ara endavant l’estudi barceloní Altered Matter.

Per a afeccionats als trencaclosques originals i als videojocs de bellesa poètica.


Dragon Quest Builders 2

Square Enix, Omega Force | Switch, PS4


El primer Dragon Quest Builders ens va sorprendre amb la tria d’un gènere, el dels sandbox, que s’apartava força del marc RPG que havia caracteritzat gairebé sempre la llicència —amb l’excepció del joc de cartes Dragon Quest: Monster Battle Road Victory i l’aventura d’acció Dragon Quest Heroes: Rocket Slime. Tot i que ens va agafar fora de joc, va saber-nos seduir amb una formula jugable emparentada amb Minecraft però que no s’acontentava de replicar els atractius principals de l’èxit de Mojang i que marcava perfil propi. La combinació d’elements d’acció, rol i construcció, els dissenys del mestre mangaka Akira Toriyama i la riquesa de l’univers fantàstic de la saga Dragon Quest arrodonien l’embolcall d’un videojoc fresc i addictiu. Per això pensàvem que la seqüela arribava massa d’hora, perquè… quines són les millores introduïdes en aquesta segona entrega respecte de la primera iteració que justifiquin un nou lliurament?

Cal reconèixer que l’avenç és més aviat relatiu: hi ha millores en la jugabilitat, ara arma i eina estan distingides i l’espasa no destrueix els materials com ho feia abans, també s’ha perfeccionat la qualitat de vida, s’ha perfeccionat la construcció i s’hi han integrat cultius i botigues, per exemple. Alhora, però, l’acabat tècnic i l’apartat artístic del joc són excel·lents i la combinació dels modes d’història i construcció, juntament amb l’al·licient del mode multijugador —tant en xarxa com local— suposen arguments més que suficients per destacar-lo, malgrat la temença que Square Enix es vegi temptada per això d’obsequiar-nos abans d’hora amb una tercera part.

Per a fanàtics dels jocs de construcció.


Blazing Chrome

JoyMasher | PS4, Xbox One, Switch, Windows


Aquest mes hem xalat com ho fèiem en els temps daurats de les sales recreatives i tant en solitari com, especialment, en mode cooperatiu amb Blazing Chrome. Aquest run’n’gun de tall clàssic a càrrec de l’estudi de desenvolupament independent brasiler JoyMasher recorda veritables tòtems arcade com Contra o Metal Slug i ens transporta a un món postapocalíptic governat per les màquines, que han arraconat la humanitat al caire de l’extinció. Un successor perfecte dels jocs retro d’acció, trets i plataformes de l’era dels 16 bits que no es limita a reutilitzar receptes suades de llavors sinó que va més enllà i basteix amb la matèria primera d’aquells títols una proposta moderna que resulta avui tan vibrant com els seus referents ho foren antany.

Per a addictes als inferns de bales i els amants de l’acció nostàlgics de l’època en què repicaven els botons de les maquinetes a cops de moneda de cinc duros.

×
Aquest mes et queden article/s gratuïts. Subscriu-te a Lúdica per tenir accés il·limitat i extres!