Firewatch

La natura com a espectacle

Boscos, mars i muntanyes sovint són el teló de fons de molts videojocs. Bé sigui creuant oceans amb submarins ultrasecrets, buscant algun temple al fons d’una selva o escalant l’Olimp amb set de venjança. Però, quasi sempre, els trobem reduïts a un simple element ambiental. De vegades, en canvi, els autors reivindiquen la naturalesa com a centre de l’obra. Flora i fauna passen a formar part intrínseca de l’argument amb històries que en parlen des de l’òptica ecologista o amb un cert deix romàntic-espiritual. Es deixa de banda la visió de la naturalesa cruel i descarnada per veure’n la grandiositat, la riquesa i la bellesa. Per conservar-la, l’aventura ens durà sovint a una croada per restaurar-ne l’equilibri, a protegir-la de la mà de l’home o de la influència d’algun mal recaragolat que vol enverinar-ho tot. Ara bé, sigui quina sigui la ruta o història a seguir, la proposta ens convidarà a deturar-nos en moments de contemplació d’uns entorns exuberants, elaborats amb una paleta de colors gens cohibida.

En aquest article de Recomanats reunim obres amb propostes de joc ben diferents que reivindiquen aquesta visió apologètica, positiva i colorista del món salvatge. A explorar!


Abzû

Giant Squid | 2016


Aquesta aventura amb ecos de Journey ens proposa una travessia submarina per un oceà ple de vida. El protagonista, un submarinista-amfibi, s’endinsa en les profunditats de les seves aigües per descobrir els vestigis d’una antiga civilització. En aquest viatge cap a un món atlant, la vida marina hi tindrà un paper cabdal i ens hi relacionarem de maneres originals i espectaculars. Tot i un control endimoniat i una càmera que no acaba de trobar sempre la posició correcta, la proposta de Giant Squid es converteix en una travessia sensorial molt plaent. Coralls, mantes, taurons, balenes, meduses bioluminescents s’arremolinen al nostre voltant per guiar-nos cap a un secret en el més profund.


Firewatch

Campo Santo | 2016


La vida del guarda forestal pot ser molt solitària, però és en aquesta solitud thoreauniana on la contemplació de la naturalesa és més plena i íntima. Henry, el protagonista de Firewatch, comença la seva vida al fons d’un parc natural dels Estats Units, el Shoshone National Forest, fugint dels fantasmes del passat. La seva feina: detectar i evitar els incendis des d’una torre de vigia. En aquest aïllament entre muntanyes trobarà la companyia d’altres individus que també han buscat el refugi de l’ermità, amb els quals mantindrà una relació a través d’un walkie-talkie, d’una ràdio o d’antigues cartes i rastres que han anat deixant. Entre el thriller psicològic i el joc d’exploració de mecànica senzilla, la proposta de Campo Santo ens obligarà a familiaritzar-nos amb cada racó del territori, a orientar-nos, a descobrir dreceres… La naturalesa i la devastació del foc prendran una força simbòlica estretament lligada amb el passat del protagonista.


Ori and the Blind Forest

Moon Studios | 2015


Durant la nit el bosc màgic de Nibel és sacsejat per una forta tempesta. Al seu centre, l’arbre de l’esperit perd un dels seus fruits blancs per culpa dels embats del vent, provocats per una bèstia obscura que busca malmetre l’equilibri de tot plegat. D’aquest fruit en naixerà Ori, el protagonista d’aquest joc de plataformes, la missió del qual serà restaurar l’ordre natural del bosc que depèn de tres elements: l’aigua, el vent i el foc. Sense aquest balanç el bosc s’ha convertit en un entorn perillós i cruel. Amb un treball artístic que busca el detall i l’artesania, el joc ens conduirà per diferents zones que posaran a prova l’habilitat del jugador. On la paciència decaigui la curiositat per descobrir nous éssers i paisatges d’aquest indret de mite ens mantindran davant la pantalla.