L’exposició Nova Pantalla tanca amb més de 123.000 assistents

Després de gairebé cinc mesos d’obertura, l’exposició Nova Pantalla: El videojoc a Catalunya finalitza el seu recorregut al Palau Robert. En tot aquest temps, l’exposició ha assolit un gran èxit d’assistència amb més de 123.000 visitants. Així doncs, s’estima que han passat per la mostra 800 persones al dia aproximadament.

Nova Pantalla ha estat la primera gran exposició centrada exclusivament en la producció de videojocs a Catalunya. A través de diferents instal·lacions interactives i espais immersius, tractava d’apropar el videojoc i la seva indústria a tota mena de públic. Al seu interior s’hi podia trobar informació sobre els processos de creació d’un videojoc o els perfils professionals que hi participen. Al mateix temps, també s’hi mostraven multitud d’obres desenvolupades per estudis catalans i estadístiques sobre la indústria local.  

Segurament, la naturalesa interactiva i lúdica de l’exposició ha estat un dels seus factors d’èxit. Segons un dels coordinadors del Palau Robert, Nova Pantalla destaca per haver atret al centre “un públic adolescent que fins ara no es mobilitzava a veure exposicions; aquest és el fet diferencial”.

Tot i que la mostra del Palau Robert ha tancat les portes, el projecte de Nova Pantalla no finalitzarà en la seva totalitat. Segons expliquen els seus comissaris, l’exposició tindrà continuïtat gràcies a l’edició d’un llibre en el qual s’hi trobaran fotografies i informacions ampliades. De la mateixa manera, s’està avaluant l’opció de produir una versió itinerant i més reduïda de Nova Pantalla, la qual podria moure’s per diferents museus i espais d’exposició de tota Catalunya.

Activitats més enllà de l’exposició

A banda de la mostra en si, Nova Pantalla també ha ampliat la seva experiència oferint un seguit d’activitats relacionades amb la temàtica en qüestió. Durant el mes de juliol, van organitzar-se diferents taules rodones en què va debatre’s sobre protecció de dades en continguts interactius, el potencial educatiu dels videojocs i la situació de la llengua catalana dins el sector videolúdic.

La major part dels esdeveniments van concentrar-se en una sola jornada, batejada com “Nova Pantalla +: La tarda del videojoc a Catalunya”. En el transcurs d’aquell dia van reunir-se tota mena de personalitats del sector per a parlar sobre qüestions de diferent índole. Van organitzar-se un total de quatre conferències, les quals van gaudir d’una gran assistència per part del públic.

Inicialment, professionals d’estudis independents van debatre sobre les condicions i dificultats a l’hora de finançar un videojoc. La següent xerrada va versar sobre l’aportació catalana en les superproduccions triple A i va ser entomada per integrants de grans companyies internacionals implantades a Barcelona. Posteriorment, desenvolupadors de videojocs van compartir la seva experiència personal a l’hora de crear una obra des de zero. A continuació, membres de mitjans de comunicació especialitzats van parlar del paper del periodisme i la crítica de videojocs a l’actualitat.

La jornada va continuar amb la retransmissió en directe del programa Generació Digital d’iCat FM, que celebrava els seus vint anys en antena. Finalment, el jardí del Palau Robert va acollir una petita sessió de música en què va poder escoltar-se un recull de cançons procedents de bandes sonores de videojocs.

Podeu veure les conferències en aquesta llista de reproducció de YouTube.