Jugant amb plastilina

Corria l’any 1884. El farmacèutic alemany Franz Kolb estava cansat de sentir els seus amics escultors de Munich queixar-se de l’argila que utilitzaven en el modelatge. S’assecava massa ràpid i era difícil de treballar durant l’hivern, ja que s’enduria amb les baixes temperatures. Va ser davant d’aquesta situació que Kolb va inventar la plastilina. De colors llampants (ara), mal·leable, agradable al tacte i amb una olor molt característica. La plastilina ha servit durant generacions de creatius per donar forma als productes de la seva imaginació. Ens hem acostumat a veure-la com a matèria primera de moltes pel·lícules i sèries, que la combinen amb la tècnica del stop-motion: Pingu, Wallace and Gromit, Mary and Max o Robot Chicken. Les tècniques de creació de narratives amb aquest material son molt variades, algunes l’utilitzen com a element únic i d’altres la complementen amb altres materials de l’univers joguinesc.

En els videojocs, de forma molt més reduïda, també s’ha utilitzat. En aquest article agrupem tres propostes que, si bé no totes s’han realitzat amb la tècnica del stop-motion, es dediquen a utilitzar la textura i l’imaginari creatiu de la plastilina.


The Dream Machine

Cockroach Inc.


El material del qual estan fets els somnis ha de ser tan adaptable o més que la plastilina. Els creatius l’estudi Cockroach Inc, Anders Gustafsson i Erik Zaring, van trobar en aquesta substància l’element per crear la travessa onírica, obscura i divertida de The Dream Machine. Un point-and-click de la vella escola que ens posa a la pell de Victor Neff, que juntament amb la seva dona, s’acaba de traslladar a un pis ple de misteris. La seva curiositat el durà a descobrir històries que barrejaran el real amb l’irreal.


The Neverhood

The Neverhood, DICE Los Angeles


Podríem parlar del més actual Armikrog, un point-and-click al qual vam poder jugar el 2015. La proposta de Pencil Test Studios, però, és hereva espiritual de The Neverhood, que es remunta a l’any 1996. Tot i que l’últim va acabar de polir aspectes gràfics del primer, va intentar recuperar un model de mecàniques ja obsolet i va perdre gran part de la diversió i la novetat. The Neverhood ens trasllada a un món enigmàtic i alienígena ple de puzles per resoldre i monstres impossibles. Sota el paraigua d’un dels grans noms de l’animació: DreamWorks.


Kirby and the Rainbow Curse

Hal laboratory


L’imaginari visual de l’univers Kirby semblava fet a mida per traslladar-lo a la plastilina. La saturació de colors, els personatges senzills (i adorables) s’adapten com un guant a la proposta de The Rainbow Curse. Més enllà de qüestions estètiques, el joc tracta l’element creatiu i plàstic de la matèria i el cromatisme a través de la narrativa i de mecàniques de dibuix: un arc de Sant Martí que dirigirà els passos del protagonista i ens permetrà interaccionar amb els elements del mapa. L’únic joc de la llista que no ha utilitzat la tècnica del stop-motion però que, tot i així, aconsegueix aproximar-se a aquest efecte d’artesania de les dues primeres propostes.