Recomanacions de llibres sobre videojocs

Recomanacions de llibres sobre videojocs

Encara que aquest Sant Jordi no puguem sortir al carrer, seguim la tradició prescrivint-vos llibres sobre videojocs, com vam fer l’any passat. Recomanem una selecció variada d’obres d’anàlisi, assaig, crítica i fins i tot poesia per a videojugadors amants de la lectura i per a lectors aficionats als videojocs. Enguany constatem, de nou, una trista mancança, i és l’escassetat, gairebé l’absència, d’assaigs i tractats teòrics sobre el videojoc en llengua catalana.


Revolución Indie

Manuel Delgado, Jonathan León | 2019 | Héroes de papel


Escrit a quatre mans per dos joves periodistes especialitzats en videojocs independents, Revolución Indie és un equilibri entre l’assaig i la crítica, amè i amb una maquetació llaminera, que parteix de la recerca de l’origen i el significat d’indie. El llibre s’estructura quatre parts: primer una breu dissertació inicial sobre l’etiqueta indie i com ha anat mutant el seu significat; en segon lloc, cent crítiques dels jocs independents més icònics; després un grapat d’entrevistes a desenvolupadors indie reconeguts; i, per acabar, unes breus conclusions sobre l’impacte de l’escena independent en la indústria del videojoc.

Revolución Indie

L’efecte Tetris

Ferran Escrig | 2019 | Parnass Ediciones


L’efecte Tetris és un poemari inspirat en videojocs, una proposta singular i experimental que juga a emular la interactivitat d’un menú inicial d’un joc amb la possibilitat de saltar a parts concretes del llibre. Escrig ens planteja la reflexió següent per entendre la idea original: “si Kavafis va fer un poema genial sobre Ulisses i el seu viatge a Ítaca, i aquest és una ficció, per què no es podria fer un poema sobre Link i la seva epopeia? Papasseit té un poema preciós dedicat a un cavallet de cartró… què hagués passat si hagués tingut una microcomputadora? Són els videojocs narratives igual de vàlides sobre l’experiència humana, o els hi falta quelcom d’universal?” El conjunt és heterogeni en els temes i les formes, i inclou microrrelats, haikus i poemes avantguardistes que tracten més sobre les experiències personals contextuals al fet de jugar més que no pas dels jocs en si. S’hi barregen records i somnis d’infantesa, experiències de joventut i reflexions al voltant dels jocs i del joc com a experiència vital.

L'efecte Tetris

El Lenguaje Videolúdico: Análisis de la significación del videojuego

Óliver Pérez Latorre | 2012 | Laertes


Óliver Pérez Latorre, comissari de l’exposició que a finals del 2019 va estrenar el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i estudiós del videojoc, analitza el fenomen videolúdic alhora com a producte tecnològic i comercial, mitjà d’entreteniment de masses, recurs educatiu i, sobretot, com a objecte cultural. El treball de Pérez Latorre se centra en la teoria i l’anàlisi del videojoc, l’estudi del llenguatge visual i la narrativa audiovisual i les tendències de la cultura popular als mitjans audiovisuals. Un llibre que testimonia i posa en relleu el pes de l’oci electrònic interactiu a la societat del segle XXI, el seu paper preponderant actualment i el seu futur prometedor.

El Lenguaje Videolúdico: Análisis de la significación del videojuego

Metal Gear Solid: El Legado De Big Boss

Nacho Requena | 2014 | Dolmen Books


Nacho Requena signa una aproximació molt documentada de la saga d’acció i sigil dirigida especialment als amants més entusiastes de la cèlebre saga del geni Hideo Kojima que també pot resultar aclaridora per a videojugadors que no tenen un coneixement profund de la sèrie –sempre que no temin, això sí, que la lectura els desveli detalls significatius de la trama de cada episodi–. Requena fa especial èmfasi en el vessant cinematogràfic d’aquests jocs i aborda la significació de la franquícia, els seus guions enrevessats, el caràcter i el carisma dels seus personatges i les aportacions principals de la llicència, sense deixar de banda ni el marxandatge ni les curiositats.

Metal Gear Solid: El Legado De Big Boss

Gamestar[t]. Pedagogías libres en la intersección entre el arte, la tecnología y los videojuegos

Eurídice Cabañes, María Rubio | 2013| Sello ArsGames


L’obra d’Eurídice Cabañes i María Rubio recull les experiències de Gamestar[t], un projecte de l’Associació Cultural ARSGAMES, que promou i gestiona iniciatives culturals relacionades amb els videojocs i les noves tecnologies a partir de la recerca científica, la formació, la inclusió digital i la participació ciutadana. El llibre exposa els principis pedagògics i les metodologies en què es basa Gamestar[t] i defensa l’autogestió de l’aprenentatge en l’àmbit de l’educació lliure. És un llibre especialment indicat per als docents que estiguin interessats en l’aprenentatge per projectes i a conèixer possibles usos educatius de les noves tecnologies.

Gamestar[t]. Pedagogías libres en la intersección entre el arte, la tecnología y los videojuegos

Homo Ludens

Johan Huizinga, María Rubi | 2018 | Alianza Editorial


Tot i que l’assaig de l’historiador i filòsof holandès Johan Huizinga data de finals dels anys trenta del segle passat i fou de les primeres obres acadèmiques interessades des d’un punt de vista científic en el joc i en la seva importància antropològica, resulta il·luminador redescobrir-la avui, amb la perspectiva que ens brinda l’auge i consolidació del fenomen videolúdic. Segons que defensa Huizinga, la cultura no sorgeix del joc sinó que es desenvolupa a partir d’ell com a joc, de manera que el component lúdic és intrínsec i indestriable de la cultura.

Homo Ludens