Life is Strange 2

Recomanats de desembre del 2019

Arribem a l’últim mes de l’any 2019 amb els videojocs més interessants força clars, la qual cosa no ens sol passar, i ja pensant amb la perspectiva de tot l’any, que estarà plasmada en l’article dels millors videojocs de 2019. L’únic títol que volem mencionar abans de passar als tres elegits de desembre és Wattam, l’excèntrica i lisèrgica obra del creador de Katamary Damacy, Keita Takahashi. Recordeu les simpàtiques caques de Doctor Slump? Doncs Wattam és aquest tipus d’humor sense pausa.


Phoenix Point

Snapshot Games | Windows, Mac (proximament a PS4 i Xbox One)


Del creador original de la sèrie XCOM arriba aquest successor directe que, tot i que no fa tant que vam gaudir de XCOM 2, ens és fàcil recomanar per ser una fórmula increïblement addictiva. La humanitat està amenaçada per un virus alienígena que muta les formes de vida terrícoles de formes horripilants i el projecte Phoenix Point, format pels millors soldats i científics, s’activa per salvar el món. El videojoc combina combats tàctics per torns, personalització de soldats, investigació i estratègia a escala global. És talment el mateix concepte que XCOM amb lleugers canvis pel que fa als enemics, que són més monstruosos —incloent criatures gegants— en lloc d’uns extraterrestres arquetípics i que la humanitat està dividida en faccions d’ideologies enfrontades. Per derrotar l’amenaça hauràs de prendre les decisions òptimes, que no seran fàcils, des de la microgestió de les tàctiques emprades a cada situació de combat fins a les accions que afecten continents sencers.


Arise: A Simple Story

Piccolo Studio | Windows, PS5, Xbox One


Trencaclosques, plataformes i exploració són ingredients bàsics d’un gran nombre de videojocs. També formen part de l’excel·lent recepta amb què l’estudi barceloní Piccolo Studio ha bastit un imaginatiu conte en què, gràcies a una bella partitura (obra del compositor David García, responsable de les igualment destacables bandes sonores de Hellblade: Senua’s Sacrifice i RiME), un destacable apartat artístic —magnífic en la seva continguda simplicitat—, i a les possibilitats jugables que brinda l’afegit del control del temps, el nostre viatge esdevé no només memorable sinó una experiència d’èxtasi sinestèsic plena de moments commovedors. A través de la recuperació dels records dels instants perduts d’una vida anem completant el recorregut vital d’un ancià en el moment de la seva mort.

Després d’un any en què Gris, de Nomada Studio, ha coronat algunes de les més importants fites que pot assolir un videojoc, amb nombrosos guardons dels premis més prestigiosos del sector, Arise és una nova mostra que, malgrat l’economia de mitjans amb què ha de comptar un estudi independent, les grans idees i el talent poden donar forma a obres d’entreteniment electrònic interactiu úniques i remarcables. El títol de Piccolo Studio és una excel·lent manera d’acabar un 2019 en què hem tingut ocasió de gaudir d’uns quants bons videojocs catalans que ens fan pensar que el 2020 pot ser també un any d’una excel·lent collita.


Life is Strange 2
(temporada completa)

Dontnod Entertainment | Windows, PS4, Xbox One


La trama d’aquest nou capítol de la sèrie de DONTNOD Entertainment, que segueix ocupant-se de les vides de personatges amb qui el videojugador de seguida empatitza, i que aborda qüestions de trellat —com la igualtat de gènere, l’educació, la responsabilitat de la maduresa i el racisme—, es caracteritza per la contraposició del realisme i un factor sobrenatural. Ubicada cronològicament mesos després de la conclusió del primer episodi, l’aventura ofereix en algun moment, a través de cartes, fotografies o aparicions estel·lars de convidats especials, els destins dels residents d’Arcadia Bay, però es fixa ara en personatges diferents de Max Caulfield, protagonista de la primera iteració de la llicència, així com de la preqüela Life Is Strange: Before the Storm. En aquesta ocasió són les passes de dos germans de 16 i 9 anys, Sean i Daniel Diaz, respectivament, les que seguim durant el joc. Els nens es veuen obligats a marxar de casa seva, a Seattle, després d’un tràgic incident i, per por que la policia els separi, acaben fugint a Mèxic; durant el viatge intentaran mantenir en secret el misteriós poder de Daniel, el més petit dels germans.

El punt fort de la proposta de l’estudi parisenc segueixen essent l’argument i la definició individual d’un ric elenc de personatges. Mentre aquesta veritable road movie de desenvolupament episòdic (compilada en la seva totalitat aquest mes de desembre) desdibuixa en algun moment el component jugable i posa tot l’èmfasi en la faceta narrativa del videojoc i en com, per mitjà de les decisions que anem prenent en moments clau de la història, podem alterar de forma sensible el relat. DONTNOD es consolida com un dels renovadors de l’aventura gràfica.