Recomanats de gener del 2022
Wanderer, VR

Recomanats de gener del 2022

Hem tingut dues propostes molt similars de trets cooperatius multijugador. D’una banda, Rainbow Six Extraction, podria ser un simple DLC de Rainbow Six Siege, ja que és bàsicament el mateix videojoc però replantejat com un Left 4 Dead amb un toc de sciència ficció misteriosa que recorda a Stranger Things. L’altre és The Anacrusis, que només té la particularitat d’un estil artístic retrofuturista com de ciència-ficció dels anys 60; tècnicament és molt precari. Si bé tots dos són entretinguts per jugar amb altres en línia, especialment amb amics, no aporten res de nou ni destaquen entre aquest subgènere.

També hem provat Windjammers 2, una seqüela d’un títol de la Neo Geo que arriba 30 anys més tard! Segueix fidelment la fórmula d’una mena de air hockey a la voleibol i conserva intacte l’aspecte retro i arcade, cosa que el converteix en un producte purament nostàlgic que ho té malament per agradar a nous públics.

Si alguna cosa hem pogut aprendre de Rocket League és que introduir cotxes en circumstàncies inusuals pot arribar a ser molt bona idea. Seguint aquesta filosofia, Daniel Linssen ens presenta un videojoc amb una premissa molt senzilla, però singular: un plataformes 2D protagonitzat per un automòbil amb la capacitat de saltar. Tumbledown Drive ens repta amb una sèrie d’obstacles que impedeixen enfilar-nos fins al capdamunt d’una espècie de penya-segat en el qual ens trobem. Com a jugadors només tenim control sobre l’acceleració i el salt, per la qual cosa hem d’aprendre a calibrar molt bé les nostres accions. El videojoc es publicita com a extremadament difícil i, sens dubte, fa honor a les seves paraules. Per a superar-lo, es requereix precisió, paciència i habilitat. El disseny està molt cuidat i provoca que, de mica en mica, el jugador pugui percebre com ha millorat la seva tècnica. És cert que en certs moments la dificultat pot arribar a semblar injusta. Tanmateix, la progressió del jugador resulta molt satisfactòria i, finalment, permet observar com és possible completar el joc en qüestió de minuts. Tumbledown Drive és una obra molt petita i humil, però pot servir per a recordar com l’originalitat no requereix grans pressupostos. Podeu descarregar-lo gratuïtament a itch.io.

Per cert, aquest mes ha arribat God of War a ordinador, o sigui que us podeu apuntar a fer de pares ultraviolents si us vau quedar amb ganes per falta de PlayStation 4.Pokémon Legends: Arceus

Game Freak | Nintendo Switch


Els seguidors d’aquesta coneguda sèrie de videojocs esperaven amb impaciència l’arribada de Pokémon Legends: Arceus. Tot i que el llistat de Pokémon ja és gairebé infinit, Game Freak recupera el punt nostàlgic retornant-nos a la regió de Sinnoh (que coneixem dels anteriors Pokémon Perla i Pokémon Diamant), però d’una manera molt diferent. Ens trobem en un temps en el qual no s’havia instaurat una vida compartida amb les criatures, els entrenadors Pokémon no formen part de la cultura i per tant s’abandona la idea que l’objectiu principal és arribar a guanyar la Lliga Pokémon.

Aquesta nova entrega de la llegendària saga Pokémon presenta el que serà sens dubte un punt d’inflexió en l’experiència dels entrenadors Pokémon. Els valors de l’aventura són molt diferents i de sobte ens hem convertit en exploradors, que tenen el deure de descobrir com són aquestes criatures, al més pur estil d’un treball de camp. Gairebé diríem que som el biòleg que estudia uns animals que encara no coneix del tot i que encara menys domina. Les crítiques que ha rebut són extremes: un empitjorament de gràfics protagonitza la llista de febleses, mentre que les noves possibilitats del món obert i de les mecàniques són un punt revolucionari.

L’altre punt important és la sensació que han fet una estranya fusió entre les dues sagues populars de Nintendo: Pokémon i Zelda. El món obert i el tractament dels objectes, que poden ser manufacturats, ens recorda inevitablement a Breath of the Wild, tot i que l’aspecte visual està molt mal resolt. El més rellevant de tot plegat són sens dubte els nous valors que s’instauren i que allunyen el focus de la Lliga Pokémon per oferir-nos la regió de Sinnoh com una experiència i un món que hem de descobrir.

—Raquel Casals


Expeditions: Rome

Logic artists | Windows


La tercera entrega de la sèrie Expeditions s’ambienta a la República Romana després d’haver passat per la conquesta d’Amèrica i els vikings. Es tracta d’un joc de rol tàctic que alterna converses i combats tàctics per torns amb algunes batalles, no gaire reeixides, amb un sistema de cartes.

La història, que ens planteja moltes decisions, ens posa a la pell d’un oficial romà que investiga la mort del seu pare i viatja per la República Romana i les nacions properes. Podem conquerir noves terres i expandir els dominis de l’imperi, mentre ens movem per esquivar i fer front a les intrigues polítiques que mouen els fils del destí de la civilització romana. Cal destacar d’Expeditions: Rome la profunditat de la jugabilitat i la fidelitat històrica, dos elements clau que faran les delícies dels aficionats a l’estratègia i a la Història, que sovint són els mateixos.

—Marc Angrill


Wanderer

Oddboy, M Theory | PS VR, Steam VR


Després que Half-Life: Alyx obrís camí en el que es pot arribar a fer amb la tan ansiada com malaurada realitat virtual, Wanderer transita seguint la seva estela i aposta per una vertadera aventura que no deixa de banda la narrativa en favor de trucs interactius. Hem de celebrar que poc a poc els videojocs de realitat virtual deixin de ser una mena de subgènere de fira per impressionar amb la interacció i la immersió, i que es plantegin com una obra completa. Evidentment, la RV condiciona el disseny de nivells i en aquest cas s’ha optat per la fórmula clàssica dels trencaclosques, això sí, de manera ben contextualitzada, i per moments d’acció i de narració sense perjudicar gaire la interacció.

L’argument es fonamenta en els viatges en el temps i la possibilitat de canviar el curs dels esdeveniments. Això dona joc a insidir en moments històrics (sobretot des de l’òptica nord-americana) o ucrònics, com la missió de l’Apollo 13 o el mític concert de Woodstock.

— Marc Angrill