El fenomen de les retransmissions de videojocs a Twitch en català

El fenomen de les retransmissions de videojocs a Twitch en català

Per celebrar que Twitch ha incorporat una etiqueta per identificar els continguts en català gràcies a la campanya #CatalanLoveTwitch, els streamers catalans van fer una emissió consecutiva de 24 hores. Hem parlat amb alguns d’ells per saber com valoren l’esdeveniment i com està creixent el fenomen de les retransmissions de videojocs en català.

Mirar com altres juguen s’ha convertit en el principal entreteniment dels més jovenets i dels no tan joves. El fenomen dels youtubers ha consistit en gran part en això, algú que grava en vídeo la seva partida, sovint mostrant-se a simultàniament en una cantonada de la pantalla. N’hi ha que emeten en directe, altres pengen el vídeo en diferit o les dues coses. YouTube és la plataforma líder per a tota mena de creadors de contingut audiovisual, en canvi, Twitch ha tingut èxit especialitzant-se en emetre partides en directe i interactuant amb els espectadors via xat. Com comenta el twitchaire Shen de Luth “Molts dels qui fem streams ara, teníem (i tenim) un canal de YouTube abans d’això i ara estem més a Twitch, perquè és més divertit i tens un contacte amb la gent mil vegades millor”.

De divendres 5 d’abril a les vuit del vespre fins dissabte 6 d’abril a la mateixa hora, la comunitat de twitchaires agrupats entorn de Gaming.cat va emetre en directe des dels seus respectius canals de Twitch, jugant a diversos videojocs. L’objectiu era celebrar que ja es poden etiquetar els continguts en català, la qual cosa facilita molt la seva visibilitat, i promocionar els canals en la nostra llengua.

L’organitzador principal, Roger Baldomà, qualifica d’”èxit rotund” la festa, titulada amb el hashtag #24hCatalanLoveTwitch i que es va muntar en menys de dues setmanes. Durant la jornada es van sortejar videojocs i perifèrics: “Sense demanar-ho hem rebut el suport de desenvolupadores catalanes com Anticto Studios, Lince Works, Pantumaca Barcelona, Petoons, Chibig, Alike Studio, Undercoders i Unepic. Tots ells ens han proporcionat còpies digitals per regalar dels seus videojocs, que per cert, tenen el català com a opció idiomàtica. I a més la botiga d’informàtica Life Informàtica ens va enviar un conjunt de maquinari per regalar també. Segur que aquests regals han fet que tinguéssim més públic i la veritat és que estic molt content, perquè fins i tot a hores intempestives, de les 3 del matí a les 7 del matí, vam tenir mitjanes de 20 espectadors connectats al directe”.

La valoració que fan els twitchaires de la festa és molt positiva. Rockstr85, assenyala que hi va haver una afluència d’espectadors significativa: “Els streamers més coneguts en català tenen una màxima de 15 viewers, a la festa vam arribar a tindre una mitjana de 25. Gent catalana però que emet en castellà ens feien raids i ens van aportar quasi 100 viewers, aquest darrer fet va ser molt impressionant”. Per a GERI8CO “es nota la injecció de motivació i iniciativa per part dels nous streamers i els que ja portem temps a fer més contingut sobretot en català”.

Com a punts a millorar, Shen de Luth comenta que hi va haver massa improvisació: “el sistema de sortejos el vam haver de muntar a última hora, vam tenir alguns problemes tècnics i d’organització a les últimes dues hores de la festa per falta de previsió i això va fer que tinguéssim un sabor agredolç a la clausura. […] És la primera vegada que fem una cosa així i, clar, és normal”. Roger Baldomà reconeix que es van sentir desbordats: “Degut a la pressió dels patrocinadors espontanis ens vam sentir encara més pressionats a fer-ho millor. He de confessar que a la part final, tot i que sabíem què volíem fer, no havíem tingut temps de provar-ho i hi va regnar una mica el caos durant una bona estona. De cara al pròxim esdeveniment caldrà preparar-lo millor i amb més temps per evitar sorpreses d’aquest tipus”.

Infografia que resumeix els resultats de la festa 24hCatalanLoveTwitch.
© Rockstr85

La majoria de youtubers i twitchaires que fan contingut en català —que són pocs ara mateix— van començar a fer-ho el 2018. El més veterà és Felip, fundador de Gaming.cat, que recorda fer directes des del 2016. “Vaig començar al meu canal personal i, per a mi fer els directes en català era el més normal del món. El català és la meva llengua, la llengua en què visc, jug, estim… Per tant no em vaig plantejar fer-los en cap altra llengua. La regularitat va venir quan vaig veure que jugar acompanyat dels espectadors era una experiència gratificant, i que així contribuïa a crear comunitat. Va ser en aquell moment que vaig passar a fer-los al canal de Gaming.cat.”

Tots els entrevistats sempre han usat el català en els seus vídeos i directes. Shen de Luth diu: “És l’idioma en el qual m’expresso millor, en el que sóc més natural i per mi això és el principal en un streaming en directe, ser tal com ets. Per altra part, quan vaig entrar a la comunitat de Gaming.cat ens vam motivar entre nosaltres perquè el català creixés a Twitch. […] Abans de tot plegat, de tant en tant apareixia algú als streams que es creia que aquell streamer era l’únic que ho feia en català i es sorprenia quan l’informàvem que hi ha una comunitat”.

Hi ha un grup de catalans molt actiu a l’univers persistent de ciència-ficció de Star Citizen. S’anomenen Catalan Company (CATCOM). Un d’ells, Circoworm, assegura que les retransmissions de videojocs no són una moda passatjera. “Sense saber-ne els motius exactes, el jovent, cada cop més, consumeix aquest tipus de continguts interactius. I els seus pares també”.

Amb aquesta primera iniciativa s’ha aconseguit donar a conèixer que hi ha canals a Twitch en català, augmentar el nombre d’espectadors habituals i animar més persones a emetre directes en català. Felip afirma “Que ara hi ha més streamers fent contingut en català que fa un mes és un fet, i crec que la tendència es mantindrà. El que s’ha de veure és si l’audiència es consolida, ja que els directes en català encara tenen poca visibilitat; per això, crec que accions semblants a la festa 24hCatalanLoveTwitch són molt importants per donar a conèixer aquest tipus de contingut”. La comunitat s’ha proposat organitzar més activitats i, de fet, ja han anunciat una trobada pel dia 27 d’abril.