60 accions per reblar el sector del videojoc a Catalunya

60 accions per reblar el sector del videojoc a Catalunya

L’IDEAL (Centre d’Arts Digitals de Barcelona) ha acollit la Taula del videojoc 2022 sota el lema “Passem Pantalla: Els videojocs es manifesten”, organitzada anualment per la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, amb Marisol Lòpez al capdavant. L’acte ha comptat amb la intervenció de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i el president de l’Associació de Desenvolupadors i Editors de Videojocs de Catalunya (DeviCAT), Xavier Carrillo. Tot plegat, conduït per la periodista especialitzada en videojocs i tecnologia, Gina Tost. 

Els 800 m2 d’espai immersiu de l’IDEAL s’han convertit – efectivament – en un entorn idoni per acollir una trobada sobre el videojoc, un mitjà que sovint guanya amb els grans formats. La taula ha buscat aquest any una ambientació espectacular, amb flaire retro, gameplays de grans dimensions i avatars per a cada ponent; un format que ha permès transmetre als assistents (experts i forans) el potencial narratiu i visual del videojoc.

Quan la cultura genera entusiasme econòmic

Els consellers Garriga i Torrent han llençat un discurs optimista, tot fent una lectura del sector des de les respectives òptiques. Més enllà de les afirmacions de rigor, va quedar palès que sector del videojoc és una cruilla – de les poques que hi ha- entre el departament d’Empresa i Treball i el departament de Cultura. A diferència de la gran majoria d’indústries culturals catalanes, en la del videojoc no hi regna el derrotisme econòmic. Aquesta intersecció es deu doncs a la puixança d’un nou ecosistema creatiu que creix any rere any, consolidant un teixit d’empreses, projectes i professionals.

“Catalunya ha de ser un referent internacional en l’economia i la cultura digital, i els videojocs en són un element central”

Natàlia Garriga, consellera de Cultura

Aquest “moment dolç” del sector, com ha dit Marisol López, queda reflectit en la presentació del Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2022 i en el Catàleg d’Empreses Catalanes de Videojocs 2022, dos dels informes amb els quals la Generalitat de Catalunya avalua l’estat de la qüestió any rere any. Amb 200 estudis que facturen 552 milions d’euros i ocupen gairebé 4.000 treballadors, tots dos documents confirmen la tendència de l’últim lustre: la indústria del videojoc es fa forta a Catalunya.

Tot i les xifres positives, el sector encara arrossega algunes tares històriques: només el 25% dels professionals del sector són dones, segueix havent-hi un repartiment poc homogeni de les empreses al llarg del territori català, la mortalitat dels estudis de desenvolupament es manté igual d’alta i el públic general encara manté certes visions estereotipades sobre el videojoc. 

Frame de la campanya animada ‘El videojoc és cultura’

Un pla d’acció amb 60 mesures

Aquest globus sonda que suposen tots dos informes ve acompanyada aquesta vegada d’una actuació transversal i ambiciosa que inclou 60 accions concretes, calendaritzades i amb responsables específics per ajudar a enfortir l’ecosistema del videojoc català. Les accions encaren els fronts que la taula considera clau per fortificar el sector: finançament, internacionalització, talent, gènere, salut, gamificació, esports electrònics i visió empresarial. Entre les mesures han destacat la campanya ‘El videojoc és cultura’, que tot i llançar un missatge una mica anacrònic per als més versats al món del videojoc, pot servir per normalitzar el mitjà en els públics que se n’han quedat més al marge.

De cara al futur, i tenint en compte un comentari de la consellera de Cultura que va passar força desaparcebut, caldrà estar atents també al HUB audiovisual Catalunya Media City, a les Tres Xemeneies de Sant Adrià, un nou centre dedicat a la creació audiovisual on el videojoc tindrà un paper rellevant. 

Nou ordre de prioritats

L’acte es va cloure amb un espai de networking on els asssitents van poder compartir els ets i uts del que acabaven de veure. El regust d’aquesta última edició de la taula, tenint en compte la recent creació de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital i la bateria d’actuacions d’aquest any, és que la Generalitat per fi s’ha despertat i cada vegada es pren més seriosament el videojoc, encarant-lo com el sector clau que ja és a molts països.

Nascuda l’any 2019 a instàncies del Parlament de Catalunya i en el marc de desenvolupament del Pacte Nacional per a la Indústria, la Taula ha realitzat treballs durant tres anys en què han participat una cinquantena de persones del sector: representants de la Generalitat de Catalunya, agents socials, universitats, esdeveniments i representants de la indústria del videojoc.