Els videojocs catalans més prometedors de NiceOne BCN 2019

En el vídeo destaquem sis videojocs catalans que vam veure i provar a la fira NiceOne Barcelona 2019, i en el text repassem tots els projectes dels estudis de desenvolupament catalans.

  1. Curse of the Sea Rats – Petoons Studio
  2. Sword of the Necromancer – Grimorio of Games
  3. Between the Stars – Isolated Games
  4. Project Atlas – Baby Robot Games
  5. Yokai Mask – David Flores
  6. Super Magbot – Astral Pixel

Denominació d’origen: els estudis catalans a NiceOne Barcelona

Si vau visitar la NiceOne Barcelona, de ben segur que vau trobar mil racons que reclamaven la vostra atenció. I és que hi van haver videojocs en primícia, competicions i torneigs, demostracions, una selecció impressionant de velles joies arcade i unes quantes atraccions que atreien les mirades i que congregaven tanta gent que s’hi formaven cues en molts indrets. Des de Lúdica, però, volem cridar-vos l’atenció sobre un estand únic perquè va concentrar una tal densitat de talent jove per metre quadrat que tot sol ja justificava la visita al recinte firal. Es tracta de l’estand de Catalan Arts, la iniciativa de l’Institut Català de les Empreses Culturals que dóna suport a la internacionalització de les empreses creatives catalanes.

En el nostre pas pel recinte firal de Gran Via 2 vam poder conversar amb molts dels equips que hi tenien un espai. Hi havia versions jugables de videojocs en desenvolupament i també de títols que ja han iniciat recorregut comercial; per a nosaltres, va pegar completament la pena demanar als responsables dels projectes que s’hi exposaven que ens en fessin cinc cèntims. Mecàniques, argument i proposta jugable a banda, conèixer l’aventura del desenvolupament d’un videojoc és molt sovint tant o més apassionant que el propi videojoc. Per si no vau poder passar per Barcelona aquells dies, us oferim a continuació una breu repassada de les propostes que l’ICEC va agombolar a l’estand 100 del pavelló 5.

Tot i que el nivell general era prou alt, hem volgut començar pels sis projectes que ens han sorprès més, que considerem més prometedors i que més ens han seduït. Hi ha videojocs tant o més sòlids, dels quals parlarem també, però aquests són els títols que no podem esperar a jugar.

Ens va hipnotitzar Curse of the Sea Rats, el nou projecte de Petoons, l’equip responsable del videojoc de taula familiar Petoons Party (que, per cert, hem mencionat en un dels nostres articles de Recomanats). Aquest cop han treballat en un videojoc d’acció i plataformes amb un disseny artístic enlluernador i unes animacions fabuloses. Seria com Aladdin a Monkey Island… si Aladdin fos una rata. La fluïdesa en els moviments i la factura del dibuix dels personatges ens va captivar.

També ens va agradar especialment Sword of the Necromancer, el roguelite de Grimorio of Games. Accessible, original, amb un art pixel·lat reminiscent dels grans exponents del gènere però alhora amb una personalitat pròpia perfectament distingible. L’equip deixa de banda les plataformes i el neguit del cafeïnòman de Super Hyperactive Ninja per traslladar-nos a una sèrie de perilloses masmorres amb un exponent de rol cooperatiu en què podem convertir en valuosos aliats els enemics que anem vencent.

Els germans desenvolupadors Astral Pixel van presentar Super MagBot, un plataformes 2D amb gràfics pixel·lats, sintètics però amb innegable atractiu minimalista, protagonitzat per un personatge que s’ajuda d’un giny magnètic per superar obstacles i que ha d’aprendre a jugar amb les diferents polaritats per atraure o repel·lir en el moment adequat i projectar-se per avançar en els diferents nivells del joc, cada cop més exigents. Pel que fa a l’estètica, els referents potser són Celeste i Super Meat Boy, però en l’apartat jugable, el joc recorda el plantejament de Bionic Commando… amb imants.

El prototip en desenvolupament en què treballa Baby Robot Games comparteix nom amb el servei de videojocs en streaming d’Electronic Arts (de moment en fase beta, per cert). Project Atlas també es troba en fase de desenvolupament; va sorgir d’Atlas Fate, treball de final de màster d’aquest equip de desenvolupament format a la Universitat Pompeu Fabra. Aquesta aventura d’acció i sigil d’ambientació i argument ciberpunk és un encreuament entre Metal Gear i Splatoon. Els escenaris del joc permeten triar la forma en què avancem, i el joc permet triar com enfocar els reptes: l’apropament tàctic que defuig el conflicte és recompensat, però també es premia abatre el màxim d’oponents.

Ens va entusiasmar Yokai Mask, el projecte de l’home orquestra David Flores, que ens duu al Japó feudal. Aquest joc de plataformes i hack’n slash amb tocs de rol amb generació procedimental de contingut promet sorprendre a cada passa amb el disseny esbojarrat dels seus enemics. Un encreuament entre el Kung-Fu Master de Takashi Nishiyama per a NES i el Castle Crashers de The Behemoth.

Isolated Games va mostrar el seu ambiciós Between the Stars, actualment en accés anticipat a Steam, on ha despertat molt majoritàriament reaccions tan favorables com la nostra. Encarnem el capità d’una nau espacial i controlem els seus tripulants en aquesta proposta de rol espacial que combina torns a través de llançament de daus i acció en temps real en un món obert –”espai sideral obert”, de fet.

2Awesome Studio, desenvolupadors del sòlid i ja veterà shoot’em up espacial Dimension Drive, n’han recuperat la carismàtica protagonista en un títol que deixa de banda l’infern de bales i aposta per l’acció i les plataformes: un vibrant metroidvània de llums de neó, Aeon Drive.

Anna Guxens, una de les desenvolupadores de The Pizza Situation, ens va captivar amb el prototip d’aquest originalíssim simulador de xarxes socials amb crítica implícita que parodia el circ d’internet.

Heu sentit a dir que Barcelona és una ciutat sense llei on els quinquis passegen amb catanes? Això és que algú us ha parlat del salvatge Rawal Rumble d’Anarkade! Un beat’em up brawler de la vella escola que recorda vells tòtems arcade com Streets of Rage.

Els especialistes en Realitat Virtual, Realitat Augmentada i Realitat Mixta Adver2Play van mostrar tant el seu escape room de butxaca, Scriptum AR, com el seu veritablement immersiu escape room de realitat virtual, Scriptum VR: The Neighbor’s House Escape Room. Ambdós títols són una bona amalgama dels jocs d’escapada en viu i les aventures gràfiques, accessibles per a tota mena d’usuaris, tot i que tant els amants d’aquests tipus de passatemps basats en la ubicació com els videojugadors afeccionats al gènere tenen l’avantatge de l’experiència i la familiaritat amb els ressorts d’aquest tipus de passatemps.

3D2 Entertainment, responsables de l’aventura fantàstica de tema musical Arima i el trencaclosques de terror psicològic en primera persona The Crow’s Eye, van tenir també un espai on mostrar les seves propostes.

Vam moure’ns al ritme de la música dels ossos de peluix dansaires gegants de Dabadu Games. Giant Dancing Plushes és un joc de ritme en què movem grans ninots de pelfa al compàs de la banda sonora per defecte o bé de la nostra selecció d’èxits personalitzada. I és que l’aplicació funciona com a segona capa del nostre reproductor d’àudio al nostre dispositiu mòbil. Tan simple en el plantejament, com original, divertit i addictiu.

Mango Protocol, que ha confirmat el llançament físic a PS4 i Switch a càrrec de First Press Games del recopilatori dels seus jocs Agatha Knife i MechaNika sota el títol Psychotic Adventures Origins, presentava a la NiceOne un nou lliurament de la seva saga, Colossus Down.

Nape Games (responsables de Reknum, un joc de masmorres laberíntiques per a NES i Switch) va dur a la N1BCN 2019 una recreativa amb Skillmaster Girls, un beat’em up en desenvolupament que combina de forma xocant gràfics retro d’estètica ben diferent.

Els estimats amics d’OXiAB, artífexs de Bitlogic, van ensenyar una versió jugable de Beats, el nou joc musical de què ens parlaven en l’entrevista que els vam poder fer aquest estiu. Creieu que sou gent amb ritme? Atreviu-vos a provar el seu desafiament i sortireu de dubtes.

Sand Bloom Studio van mostrar Emma: Lost in Memories a N1BCN 2019: un joc de plataformes i trencaclosques 2D dibuixat a mà sobre amnèsia i autoacceptació. Jugabilitat accessible, dinàmica i escenaris evocadors.

Hyper Parasite de Troglobytes Games, un molt original joc de trets en perspectiva elevada en què encarnem un extraterrestre que vol subjugar la humanitat, tot apoderant-se de les ments de qualsevol heroi o inconscient que gosi oposar resistència i assimilant les seves habilitats en el procés.

Més coses? També vam poder provar Flatworld, acció, trencaclosques i masmorres a càrrec de Guinxu. JanduSoft, els de Caveman Warriors, presentaven Indiecalypse, ara en campanya de micromecenatge. Kaneda Games proposaven un doble combo esportiu: Smoots Summer Games i Smoots World Cup Tennis. I també hi havia Garden World, un videojoc ecologista d’exploració, trencaclosques i plataformes amb gràfics 3D.