The messenger

Exponents de les plataformes retro

Per molt que els gèneres dels videojocs vagin evolucionant, i que les noves consoles ens ofereixin cada cop possibilitats gràfiques més desenvolupades, hi haurà qui gaudirà més amb els videojocs senzills de sempre. Per a una generació que va créixer amb els videojocs de plataformes i gràfics pixelats, molts cops aquest format particular evoca tant un sentiment de familiaritat com de nostàlgia. Però potser, després d’anys jugant a les versions originals de Super Mario Bros, Sonic o Príncep de Pèrsia, repetir els clàssics de sempre acaba avorrint. És per això que, si sou amants dels jocs de plataformes clàssics i l’estètica pixelada, us oferim tres opcions més contemporànies per seguir gaudint d’aquest format.


Shovel Knight

Yacht Club Games | 2014


Us imagineu com seria jugar a Super Mario Bros però brandant una pala com a arma? Doncs, si la premissa us crida l’atenció, us recomano començar amb Shovel Knight. Arribar fins al castell final en una missió de rescat, enfrontar-se a rivals de tota mena, travessar fortaleses i mausoleus i derrotar una fetillera malvada. La fórmula inicial no és cap novetat, però el resultat d’aquesta saga èpica ha estat un èxit total, fins al punt de rebre una valoració excel·lent a Steam i aconseguir que el seu propi marxandatge arribi fins i tot a tendes del sector a Barcelona. A més a més, les extensions del joc et permeten aventurar-te en els mateixos mons —això sí, amb nivells canviats— controlant alguns dels enemics com a protagonistes de la seva pròpia aventura.

Amb uns controls senzills, enemics de tota mena i un sistema clàssic de plataformes, Shovel Knight ha aconseguit convertir-se en un videojoc modern de referència pels amants dels clàssics.


Celeste

Matt Makes Games | 2018


Si us agraden els reptes i els videojocs de plataformes centrats més en l’habilitat i la precisió que en les lluites, el Celeste pot ser una bona elecció per a vosaltres. Uns ulls atents i un domini exigent dels pocs controls que el joc atorga seran clau perquè la Madelaine pugui arribar al cim de la muntanya que dóna nom al joc. Més enllà de l’acció, Celeste és un videojoc amb una narrativa força especial, ja que té un rerefons introspectiu i d’acceptació i superació personals.

Així doncs, si bé l’estil dels nivells es pot considerar original, el joc va molt més enllà d’arribar al cim de la muntanya. Molts jugadors queden enganxats per la combinació de la dinàmica del joc amb una història que reflecteix molts dels problemes de la societat moderna, ja que si bé la Madelaine comptarà amb l’ajuda de personatges que es trobarà durant la seva aventura, només podrà arribar al cim vencent les seves pròpies pors i reconciliant-se amb la part més crítica i insegura de si mateixa.

Amb una valoració perfecta per part d’IGN, Celeste és un joc més complex del que el seu aspecte suggereix que, a més a més, compta amb nivells addicionals especialment complicats per als amants dels reptes.


The Messenger

Sabotage Studio | 2018


Després d’anys vivint en clandestinitat com a ninges, els humans són atacats pels mateixos dimonis que els van desterrar a un racó del planeta. Per sort, el profètic heroi de l’oest apareix just a temps i et confia un pergamí que has de portar fins a l’altra punta de l’illa, al cim de la muntanya nevada. El que no t’explica és que un cop a la muntanya, l’aventura, lluny d’acabar, no farà més que començar. A The Messenger, les teves acrobàcies i habilitats de ninja et duran a través d’aquest univers bidimensional fins al teu destí. Farcit de personatges peculiars i viatges en el temps, l’univers de The Messenger està ple tant d’enemics com d’aliats, entre els quals un petit i peculiar company de viatge que et salvarà de tots els teus errors – tot i que no et sortirà gratis.

Encara no estàs convençut? Aquí ve, doncs, una llista de les activitats que pots fer al llarg del joc: utilitzar arsenal ninja, caminar sobre l’aigua, desxifrar una profecia, cercar una melodia ancestral, saltar entre el passat i el futur i, fins i tot, domar un autèntic drac oriental! Tot això, davant de la incredulitat d’aquells que contemplen com la manca de comunicació i la teva falta d’experiència et porten a tu a tancar un cicle etern d’herois promesos al llarg dels temps.

L’humor i l’agilitat són dos elements clau en aquest videojoc del 2018, guardonat als Game Awards del mateix any com a millor debut de videojoc indie. Així doncs, si t’agraden les lluites, les acrobàcies i els passatges secrets, tot en un ambient de plataformes clàssic, The Messenger possiblement mereix un lloc a la teva llibreria de jocs.