Escape rooms de butxaca
Cube Escape: Paradox

Escape rooms virtuals de butxaca

M’agafen ganes de riure quan recordo l’estiu que ma mare i el meu germà em vingueren a buscar, entre alarmats i divertits, perquè, buidant la memòria de la tauleta, hi havien trobat una trentena de títols estranys que varen procedir a recitar, com exigint una explicació per part meva: tots tenien en comú el verb escapar. I és que quan vaig descobrir el gènere dels escape rooms, vaig passar una bona temporada sense jugar a res més que no consistís en resoldre petits trencaclosques per intentar sortir d’una habitació virtual.

Durant aquella època, vaig jugar a tants jocs d’escape com vaig trobar a internet o a les botigues per Android i Apple. Quan ja vaig començar a dominar prou bé el gènere, de cop vaig topar amb una trista realitat: que molts dels jocs es feien repetitius i que ja no suposaven cap repte. Llavors, la meva cerca es va bolcar en trobar aquelles petites joies amagades entre les llistes de propostes que m’oferien els cercadors, aquells jocs que tornessin a despertar en mi l’excitació que sentia quan em trobava davant un nou desafiament.

Per això en aquest article he decidit compartir amb vosaltres aquells jocs que, pel meu gust i la meva experiència, són dels millors d’aquest gènere i, així, si us trobeu com jo en una situació desesperada buscant noves emocions, potser aquestes recomanacions us serveixen per tornar-vos a enamorar del gènere.

Com que el món dels escape rooms és molt ampli, he volgut reduir la meva tria seguint alguns criteris. La característica principal és que el joc faci honor al seu nom, és a dir, que la partida es desenvolupi dins un únic espai limitat: res de plataformes, ni un seguit d’habitacions, ni diferents nivells. A més a més, com és ben comú en els jocs d’escape, els que he escollit funcionen amb la mecànica d’apuntar i clicar (point and click). Finalment, perquè siguin accessibles per tothom, he triat jocs que són o bé gratuïts o bé d’un cost ínfim i que es poden jugar a més d’una plataforma o dispositiu.

Una recomanació personal: va molt bé tenir sempre paper i bolígraf a mà, per anar-hi apuntant totes les pistes i codis que un es troba i que no sap quan haurà de fer servir.


El món de Rusty Lake

Rusty Lake | 2015-actualitat


Els meus escape rooms preferits: recomano tots els de la sèrie. Els que són gratuïts i cauen perfectament sota els criteris que he esmentat són: Seasons, The Lake, Arles, Harvey’s Box, Case 23, The Mill, Birthday, Theatre i Samsara Room. Els jocs de Rusty Lake formen part d’un món misteriós, que amb la seva música inquietant i molts dels elements que es repeteixen a tots els jocs, creant un codi molt particular, recorda a obres tan emblemàtiques com la sèrie Twin Peaks de David Lynch. Els jocs presenten uns puzles de caire molt singular, que requereixen un pensament lateral i, de vegades, fins i tot una mica macabre: estaries disposat a buidar-li l’ull a un cadàver per aconseguir una pista clau? (no us espanteu, són dibuixos!).


Matryoshka

Mani Morishita | 2014


Com altres jocs d’aquest desenvolupador, Matryoshka conté puzles molt exigents que et faran trencar el cap, ja que sovint la solució no és tan òbvia com podria parèixer a simple vista. Aquest joc en particular té una estètica divertida, semblant als dibuixos que podem trobar en un còmic, i la navegació dins el joc i els menús és agradable i intuïtiva. Per sort, si et quedes estancat en algun punt (a mi m’ha passat més d’un cop), el joc també inclou pistes que t’ajudaran a enfocar els puzles així com toca, això sí, sense donar-te una resposta òbvia. Carrega’t de paciència i prepara’t per esprémer les neurones!


Vision

Neutral | 2008


A la pàgina web de Neutral, Vision puntua amb un tres sobre quatre de dificultat i, com els altres jocs d’aquest desenvolupador, consisteix en seguir un fil de pistes molt llarg per poder sortir de l’habitació. Aquí no es tracta tant d’entendre com funciona un puzle, sinó més aviat de trobar tots aquells objectes necessaris i saber com utilitzar-los adequadament. Pobre de tu que no trobis alguna pista: t’hi pots quedar ben encallat durant una bona estona! Així i tot, segurament somriuràs més d’una vegada quan aconsegueixes resoldre un trencaclosques i te n’adonis de l’enginyós i ben pensat que estava! Au, agafa una motxilla ben grossa i prepara’t per omplir l’inventari.