Els simuladors de gestió més divertits

La gestió empresarial no és precisament la feina més divertida que et ve a la ment, comporta maldecaps, estar pendent de correus i trucades i reunions, revisar un munt d’informes, entendre’ls i prendre les decisions correctes. És una responsabilitat exigent i estressant. Això, tanmateix, no és impediment perquè tingui un fort component gratificant, ja que hi ha risc (de fallida) i grans recompenses econòmiques i emocionals si l’empresa va bé, i aquests elements es poden traduir en mecàniques i dinàmiques de joc.

Eliminant tot el que és angoixant i avorrit, els simuladors de gestió (coneguts com a tycoons, en anglès) ofereixen una experiència sorprenentment relaxant i que t’atrapa en un estat de concentració (el que es coneix com a flow) que sovint altera la percepció del temps i ni t’adones de les hores que portes jugant. A més de ser gratificants, aquests videojocs t’ensenyen nocions bàsiques de gestió empresarial, d’economia, de diversos oficis o indústries. Estan orientats generalment a jugadors d’estratègia, i sovint comparteixen subgènere amb els jocs de construcció, però n’hi ha de molt senzills per a tots els públics que no es fan feixucs com alguns dels simuladors més realistes.

La selecció de videojocs de gestió l’hem basat en aquells més divertits i accessibles del mercat, són recomanacions gairebé per a qualsevol jugador, tant si ja ha jugat a aquesta mena de títols com si no. Gestionar mai ha estat tan divertit!


Planet Coaster

Frontier Developments, 2016


Has pensat mai quina atracció podria afegir-se a Port Aventura? O com ho faries per evitar les exasperants cues que hi ha sempre a les millors atraccions? Doncs Planet Coaster posa a les teves mans totes les decisions importants d’un parc d’atraccions, des de si instal·lar una muntanya russa o una roda a si posar una paperera al costat dels banys. El videojoc consisteix en construir atraccions, serveis i camins, així com gestionar el personal i personalitzar la decoració, de manera que els diversos visitants estiguin contents i, per descomptat, guanyar cada vegada més diners. Pots jugar les missions, en cada una de les quals et plantegen un parc amb els seus avantatges i inconvenients que has de millorar, o bé pots construir de zero el teu parc ideal i comparar-lo amb la d’altres jugadors del món. Tot i que no té gaire profunditat, ofereix diversió sense haver d’aprendre menús ni parar gaire atenció al balanç de comptes i enganxarà als qui tenen debilitat per construir i decorar. Tanta sort que a més de veure la gent anar i venir i pujar i baixar pots provar les atraccions per provar-les en primera persona.


Two Point Hospital

Two Point Studios, 2018


Enfocat en clau d’humor, Two Point Hospital et posa al càrrec de diversos hospitals d’una regió fictícia, cada un amb nous reptes i malalties còmiques com la de “lumbreras” per la qual els pacients tenen una bombeta per cap, o un complexe d’estrella del rock que els fa semblar-se a Freddie Mercury. Hauràs d’instal·lar sales de cura adequades i contractar professionals qualificats per tractar aquestes malalties i vetllar perquè tant els treballadors com els pacients tinguin serveis i decoració que els satisfaci l’estada. És un videojoc molt atractiu visualment i sonora, que enganxa pel component de construcció i personalització de les diverses sales. Les animacions i els models dels personatges són ben còmics i només mirar com es van comportant per les instal·lacions ja és graciós.


Empire TV Tycoon

Dreamsite Games, 2015


Aquesta proposta singular et posa a la pell del director d’una cadena de televisió. És la millor manera d’entendre com funciona la programació televisiva, la producció de continguts i la gestió general de les audiències i anunciants, els dos clients d’una cadena privada. Per simplificar les coses, només has de programar continguts per a les franges horàries de tarda i nit. Pots optar per ser una cadena generalista o temàtica, però a la pràctica es tracta de saber quins perfils d’espectador hi ha a cada hora i mirar d’oferir els millors continguts que puguis tenint en compte el pressupost que tens. Si compres pel·lícules i sèries barates, retallaràs moltes despeses, però les audiències se’n ressentiran. Els títols de la majoria de continguts són reals i són des dels anys 80 fins a fa pocs anys. Si jugues bé amb els recursos, aviat podràs contractar personal de màrqueting, guionistes i agents d’actors i muntar un estudi de rodatge per les teves pròpies produccions, que es generen amb una barreja de línies de guió prescrites que donen un resultat únic segons l’assignació de recursos que hagis fet, el talent del guionista i els actors principals, el tipus de producte (curtmetratge, sèrie, minisèrie…) i el gènere escollit. Especialment recomanat per als estudiants i amants de la televisió i el cinema.


Project Highrise

SomaSim, 2016


L’objectiu és tan simple com poc delimitat: construeix un gratacel tan alt com puguis. Com en el títol anterior, l’aspecte pixelat i en 2D pot induir a pensar que és un videojoc molt de nínxol, però tothom que el prova s’hi enganxa almenys una mica. La música i els efectes de so tenen encant. Pis a pis, encadenant oficines, serveis i habitatges, es tracta d’anar optimitzant l’espai, els diners i la reputació. Per fer-ho bé, has d’anar aprenent com fer arribar l’electricitat, el gas i l’aigua a totes les àrees que en facin ús sense malgastar ni tubs ni cables, has de tenir una base d’ingressos provinents dels lloguers per invertir en més pisos, infraestructures i locals, contractar personal de manteniment i fer campanyes de promoció. Hi ha un munt de tipus de local i de decoracions per anar desbloquejant de manera que fins que no portes moltes hores sempre hi han novetats.