Summer in Mara - Recomanats de juny del 2020

Recomanats de juny del 2020

Un dels videojocs més populars de juny ha estat Valorant, un joc de trets multijugador de Riot Games, responsables de League of Legends. És molt semblant a Counter Strike, és a dir, planteja un combat entre dos equips en què uns han de posar una bomba i els altres ho han d’impedir, però els gràfics són colorits i no realistes, i hi ha un munt d’habilitats i armes especials que multipliquen les possibilitats tàctiques. El mencionem pel pes que té, però com que a Lúdica no ens interessem gaire pels jocs purament competitius, queda al marge de les recomanacions. Gaming.cat n’organitza tornejos.

Si us agrada el gènere de sigil tàctic, Mimimi Games ha rescatat amb Desperados III la franquícia aparcada el 2007. Llevat del context de western, el joc és igual que l’anterior títol de l’estudi, Shadow Tactics, ambientat al Japó. És un tipus de joc bastant repetitiu i que pot ser molt frustrant, però està ben fet, i per a qui li agradi és entretingut i la història dóna una mica de sentit a la matança.

Hem vist la pinta que fa Among Trees, un joc de supervivència molt bonic que s’ha publicat en accés anticipat, i estarem a l’aguait per si el podem recomanar un cop estigui acabat.

Aprofitem per mencionar llançaments que no són títols nous però sí bons i que han arribat a Steam després d’haver estat exclusius de PlayStation durant anys: Journey (2012), recomanat a L’important és el camí; els jocs amb complex cinematogràfic de l’estudi Quantic Dream Heavy Rain (2010), Beyond: Two Souls (2013), Detroit: Become Human (2018); i un dels millors videojocs del 2019 que ha arribat a Steam un any després: Outer Wilds.


Summer in Mara

Chibig Studio | Switch, PS4, Xbox One, Windows


Després del microplaneta i el petit príncep de Deiland, l’estudi valencià Chibig reitera amb Summer in Mara sobre el mateix nucli de mecàniques de cultiu, creació d’objectes i exploració, i en el mateix univers de ficció, però fent un ambiciós salt cap a una narrativa més elaborada i un món explorable molt més extens. De fet, reutilitza un munt de recursos gràfics i sonors de l’anterior joc. Summer in Mara està protagonitzat per la Koa, una nena que viu en una illa d’un planeta oceànic habitat per espècies intel·ligents arribades d’arreu del planeta i de fora. Educada per una àvia adoptiva fins que aquesta mor, la Koa s’ha d’espavilar per plantar hortalisses i arbres a la seva illa mentre aprèn a relacionar-se i ajudar als altres. La dinàmica del joc és parlar amb els nombrosos personatges principals que et demanen ítems els quals has de crear a la teva illa o trobar-los en alguna de les moltes illes que pots explorar a mesura que millores la teva barca. El millor del joc és descobrir les illes més particulars i convertir la teva en un jardí-hort bucòlic; els diàlegs i personatges són interessants en general, però tot gira al voltant de fer encàrrecs que sovint són tediosos i mal explicats. El joc té molts problemes tant tècnics com de disseny que amarguen una mica l’experiència. Les animacions són poc fluides, els escenaris estan bastant buits i es troben a faltar efectes de so. Alguns problemes, però, ja s’estan corregint i podem esperar que millori sensiblement l’experiència. També inclourà pròximament la traducció al català.


Beyond Blue

E-Line Media | Xbox One, Switch, iOS, Windows, Linux, PS4


L’estudi del mar i les espècies que hi viuen segueixen sent un dels grans reptes científics i una font inexhaurible de fascinació. Basant-se en grans documentals sobre el mar, Beyond Blue et planteja bussejar lliurement i aprendre sobre la biologia marina seguint un fil narratiu d’una expedició científica en un futur pròxim. No hi ha cap perill ni repte d’habilitat; no cal i, de fet, destorbaria l’exploració. La tecnologia avançada serveix d’excusa per saltar els impediments tècnics del busseig i arribar a profunditats inabastables sense un batiscaf. L’actuació vocal és bona i fa que sigui més amena l’experiència d’anar analitzant tot allò que es mou i agafar mostres. Entre immersions pots repassar la base de dades i relaxar-te en un petit submarí que fa de base. L’ambientació submarina està ben recreada i, tot i no ser ultrarealista, transmet sensacions intenses davant la immensitat oceànica, la bellesa o estranyesa de la fauna i fins i tot la por que desperten les fosses abissals. És, en definitiva, un joc senzill, educativament concís i, sobretot, oportú per refrescar-se virtualment.


The Last of Us Part II

Naughty Dog | PS4


Normalment no fem crítiques senceres perquè fer-les bé —l’única manera com les volem fer— és una tasca que no podem assumir ara mateix, però molt de tant en tant, quan ens trobem davant d’una obra excepcional, una breu recomanació se’ns queda curta. En Jan ha quedat estabornit per la qualitat del joc: “The Last of Us Part II és una excelent aventura d’acció, terror i supervivència; tràgica però també tendra, impactant i difícilment oblidable”. N’ha fet una crítica completíssima, també en format vídeo.