Tres videojocs atípics de temàtica nadalenca

Diuen que el Nadal és una època per estar rodejat de familiars, passa l’estona amb aquella gent a qui no veus tant, estimar-se molt i tota la pesca. Però aquells que gaudim dels videojocs, sabem que les Festes també serveixen per invertir un temps del qual normalment no disposem per passar hores i hores entre pantalles i comandaments. Si voleu gaudir el Nadal com a tal, però també voleu jugar, us proposem tres videojocs amb temàtica nadalenca per poder fer la combinació perfecta.

Si us agrada passar el Nadal en família però no voleu deixar de banda les pantalles i els comandaments, seguiu aquestes recomanacions nadalenques gens típiques! Això sí, potser us costarà trobar com jugar a alguns d’aquests títols de culte.


Home Alone 2: Lost in New York

Imagineering, Sega, Manley & Associates | 1992


Les pel·lícules de Home Alone, “Sol a casa”, són de les més típiques d’aquestes dates. Cada any repeteixen en moltes cadenes televisives diferents les aventures del petit Kevin McCallister (Macaulay Culkin) per impedir que uns lladres entrin a casa seva en quedar-se sol per equivocació. L’èxit d’aquesta saga estrenada el 1990 va ser descomunal i les seqüeles van intentar allargar el fenomen com un xiclet fins arribar a la cinquena part el 2012 i rumors d’una possible sisena en un futur. Com no és d’estranyar, es va traslladar la pel·lícula al món del videojoc per fer calaix i ampliar la franquicia. El primer joc de Home Alone està basat en la primera pel·lícula. Va sortir al mercat el 1991, produït, entre d’altres, per una jove Bethesda i disponible per a totes les consoles de Nintendo, Sega i ordinadors. Les crítiques no van ser gaire positives però encara van ser prou acceptables si ho comparem amb el segon, que és el primer videojoc que recomanem.

Jugar Home Alone 2: Lost in New York és un exercici digne d’autèntics massoquistes, d’aquells que gaudeixen amb l’E.T. d’Atari o el Superman 64. L’interès i la diversió del joc rau justament en la seva pèssima qualitat. Va ser llançat el 1992 per a NES, SNES i Game Boy i un any més tard per a Genesis i MS-DOS. És un joc d’acció que, de la mateixa manera que la pel·lícula, es contextualitza íntegrament en les dates nadalenques i la presència d’elements decoratius típics d’aquesta època és constant. És més, un dels objectius del protagonista Kevin McCallister és recollir regals com si fossin “monedes”. Ens prenem la llibertat de fer un spoiler per tal d’avançar-vos que l’últim nivell del joc consisteix en pujar un gran arbre de Nadal. És a dir, més nadalenc impossible. Si voleu gaudir d’un videojoc que compta amb l’honor d’acumular els premis a la Pitjor Seqüela i a la Pitjor Adaptació d’una Pel·lícula d’Electronic Gaming Monthly, amb el Nadal com a temàtica central, Home Alone 2 és el candidat ideal.


Daze Before Christmas

Funcom | 1994


Pugem moltíssim de categoria però entrem en el món de les rareses i les curiositats per presentar Daze Before Christmas. Es tracta d’un videojoc de l’any 1994 desenvolupat per Funcom i llançat per a Mega Drive i SNES. L’argument també recorda molt a les pel·lícules nadalenques tot i no estar basat en cap en concret. El protagonista del videojoc no és ni més ni menys que el Pare Noel i això ja és una gran excepció ja que no hi ha pràcticament cap joc on es pugui controlar aquest personatge. Com en tants i tants films, Santa Claus haurà de salvar el Nadal d’un ratolí malvat que ha robat tots els regals dels nens. En format de plataformes, el jugador haurà de recuperar tots els presents perduts en diferents nivells utilitzant poders màgics.

Una de les originalitats del joc és la capacitat del Pare Noel de convertir-se en la versió fosca d’ell mateix, l’Anti-Claus. En aquesta modalitat es torna invencible però és incapaç d’utilitzar alguns dels poders. És un videojoc molt exclusiu ja que va ser publicat a Austràlia i no va prosperar més enllà d’això. A dia d’avui és més senzill de trobar si es busca a Internet però tot i així es considera una d’aquelles rareses que poden ser d’allò més suculentes pels més curiosos. Per tot això la seva recepció i les seves crítiques són més aviat difícils de llegir però en alguns portals especialitzats es considera un videojoc de prou bona qualitat.


Batman: Arkham Origins

WB Games Montreal, Splash Damage | 2013


Continuem progressant en qualitat i en els anys fins arribar a un dels videojocs de gamma alta de l’última dècada. Batman: Arkham Origins és la tercera entrega de la ja mítica saga de videojocs del Cavaller Fosc que van arribar en la setena generació. Després que Arkham Assylum entrés amb força i deixés tothom sorprès i que Arkham City acabés de tocar sostre, la part posterior no va rebre tan bones crítiques com les altres dues, però tot i això estem parlant d’un gran videojoc. Com els seus predecessors, s’encabeix en la gran categoria de l’acció i l’aventura i dins d’aquestes hi veiem característiques del beat’em up i del sigil en un món obert. Va ser desenvolupat i distribuït per Warner Bros i va ser llançat a PlayStation 3, Xbox 360, Wii U i Microsoft Windows el 2013.

En primera instància pot estranyar que Batman: Arkham Origins aparegui en una llista de videojocs nadalencs però és que tota l’acció del mateix s’emmarca justament en les dates de les Festes. El joc fa de preqüela d’Arkham City i Arkham Assylum i se’ns presenta un Batman molt menys expert que ha de combatre el crim a Gotham City i s’explicarà com s’acaba arribant a la situació dels dos videojocs llançats amb anterioritat. Pel que fa a l’ambientació nadalenca, hi ha molts detalls a tenir en compte. En primer lloc, la meteorologia del joc és clarament hivernal, amb neu i gel apareixent de manera constant. A més, els edificis i la ciutat estan decorats amb llums i garlandes i fins i tot s’hi pot trobar algun arbre de Nadal. Els diàlegs dels personatges fan vàries referències a les Festes i hi ha algun easter egg ben curiós com una trucada del majordom de Batman, Alfred, al Cavaller Fosc on li desitja un Feliç Nadal mentre lluita contra els malvats.