Recomanats de maig del 2020

Amb les cancel·lacions provocades per la crisi del coronavirus ens ha quedat un mes normalet. De llançaments sempre n’hi ha i alguna cosa interessant hi hem trobat, és clar. Però comencem comentant un fracàs important, el debut d’Amazon Studios amb Crucible, un joc de trets en primera persona cooperatiu en línia que no pot ser menys interessant. És un pastitx de shooters genèrics de disparar a fauna alienígena que està per sota dels estàndards de qualitat exigibles per aquesta mena de propostes.

No podem passar per alt Minecraft Dungeons per la popularitat de la marca Minecraft. Però amb el nom i l’estètica pixelada s’acaba el que tenen en comú. És un joc totalment diferent, estil Diablo, que consisteix en escombrar enemics i botí per masmorres sense dificultat ni gaires al·licients.

Per als amants de l’acció arrauxada i l’humor negre, Saints Row The Third ha estat rellançat aquest mes per a Xbox One, PS4 i PC. Per als qui tingueu Nintendo Switch sí que teniu novetats interessants, tot i que no són del tot noves, ja que han sortit prèviament en altres plataformes. D’una banda teniu el joc de bicicleta de muntanya Lonely Mountains: Downhill, per altra, l’esbogerrat What The Golf?, i tot un grapat de col·leccions de jocs sobradament coneguts que van sortir el mateix dia 29: Borderlands Legendary Collection, BioShock: The Collection, XCOM 2 Collection, Xenoblade Chronicles: Definitive Edition.


The Wonderful 101: Remastered

Platinum Games | PS4, Switch, Windows


Platinum Games, creadors de Bayonetta i Vanquish, excel·leixen en fer jocs d’acció frenètica que omplen la pantalla de llums i colors. The Wonderful 101 és un joc que va sortir originalment en exclusiva per la Wii U, la qual cosa el va limitar a un públic molt reduït pel poc èxit que va tenir la consola. És un videojoc sobre un col·lectiu de superherois que lluiten com un eixam contra enemics gegants fent ús de la seva capacitat per adoptar la forma d’armes gegants: una espasa, un martell, una pistola, etc. La gràcia del joc és que el jugador controla l’eixam, no un sol heroi, i que ha d’anar fent la metamorfosi col·lectiva adient per respondre a la situació. Els enemics són grans monstres mecànics que recorden als de les pel·lícules Els Increïbles i Big Hero 6.

Més que una remasterització és un port, o adaptació a noves consoles, doncs en prou feines presenta una millora en els gràfics i el rendiment. S’hi han polit els controls per adaptar-los a qualsevol comandament, ja que l’original estava pensat per dibuixar amb el dit les metamorfosis gràcies al control tàctil de la Wii U i s’han afegit algunes millores, però en essència és el mateix producte.

—Marc Angrill


Total Tank Simulator

Noobz from Poland | Windows


Si coneixeu Totally Accurate Battle Simulator (o TABS), és fàcil entendre la proposta de Total Tank Simulator. Bàsicament és una paròdia de simulador de batalles en el qual les físiques exagerades i la intel·ligència estupidesa artificial de les unitats generen una astracanada bèl·lica fascinant. A diferència del seu clar referent, Total Tank Simulator té molta més profunditat. En el primer, el mode d’un jugador és una successió de batalles pseudohistòriques en les quals has d’anar provant desplegaments d’unitats que puguin vèncer l’exèrcit enemic i una vegada comença la simulació pots controlar qualsevol de les unitats o simplement observar. Total Tank Simulator es basa en la Segona Guerra Mundial (amb un sorprenent rigor històric) i afegeix una capa més: l’estratègia en un mapamundi que permet fer tota una campanya bèl·lica amb unes quantes faccions. És un videojoc frívol a més no poder amb la guerra i amb la Segona Guerra Mundial en concret, però és molt atractiu per als aficionats a la història militar perquè té pràcticament tots els tipus d’unitats terrestres i aèries de l’època i, més en general, pot divertir a qui vulgui veure què passa quan enfrontes, per exemple, només infanteria contra supertancs experimentals.

—Marc Angrill


Maneater

Tripwire Interactive, Blindside Interactive | PS4, Xbox One, Switch, Windows


L’esbojarrada i original proposta que fa Tripwire Interactive, segons que resa l’eslògan promocional de Maneater, és la de “fer realitat una fantasia”… que —perdoneu-nos si fem anar en orris les vostres aspiracions— potser no està gaire estesa ni és exactament un somni gaire popular i que consisteix a convertir-nos en un gran depredador marí. Aquest curiós exponent de rol d’acció es desenvolupa en aigües obertes i ens posa dins les escates d’un gran tauró. La cosa consisteix a caçar, menjar, menjar i menjar, explorar i desenvolupar l’instint salvatge d’una autèntica màquina de matar de la natura. El jugador es dedica a aterrir tant les vies fluvials com les costaneres a base d’esquarterar nedadors, escafandristes i peixos de totes les mides i colors.

En el vessant més RPG de la proposta, tenim ocasió de desenvolupar de forma especialitzada diferents parts de l’anatomia de l’esqual per perfeccionar-ne el funcionament i augmentar el poder letal d’aquest superpredador. El món aquàtic en què ens movem durant el transcurs de l’aventura és ple de perills i reptes, així com de tresors: podem explorar les restes enfonsades de diversos vaixells i fer-les servir com a amagatall per emboscar les nostres preses, per exemple. La història del joc enfronta l’animal que controlem amb un caçador de taurons tan obsessionat a liquidar grans esquals com ho estava el cèlebre capità de la cama de fusta de la novel·la de Herman Melville a encalçar certa balena blanca. Malgrat que l’apartat tècnic del joc és simplement correcte, el seu enfocament ens ha semblat refrescant, divertit i prou entretingut, malgrat l’aparent limitació de la premissa. Potser és que en aquests temps estranys de desconfinament pandèmic per etapes en què ens comença a tenallar la calor però en què la majoria ens podem acostar entre poc i gens a la platja, això d’endinar-nos al mar de forma diferent —encara que sigui només virtualment— ens ha seduït.

—Jan Ros